Liikearvon muutoksen arvorelevanssi suomalaisissa pörssiyhtiöissä vuosina 2008 - 2017 - Vuorenpää, Anne (2019)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee IFRS 3- standardin mukaisen liikearvon käsittelyn arvorelevanssia suomalaisissa pörssiyhtiöissä. Liikearvo on yrityksen aineettomaan omaisuuteen kuuluva, tulevaisuuden tuottoja kuvastava tase-erä, jonka mahdollinen arvonalentuminen tulee IFRS-standardien mukaisesti testata vuosittain. Tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, reagoivatko sijoittajat liikearvon muutoksiin, eli onko tieto liikearvon muutoksista sijoittajille arvorelevanttia? Tutkimuksen oletuksena on, että liikearvo on yrityksen tulevaisuuden tuottoja heijastava erä, jonka alaskirjaus saa sijoittajat korjaamaan arviotaan yhtiöstä. Aineistona on käytetty 1090 tilikauden havaintoja vuosilta 2008-2017. Liikearvon alaskirjauksen ja yrityksen markkina-arvon välistä yhteyttä testataan lineaarisella regressioanalyysilla. Regressioanalyysin pohjana käytetään modifioitua Ohlsonin mallia. Liikearvon nettomäärällä havaittiin positiivinen yhteys yhtiön markkina-arvoon. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi viitteitä alaskirjauksen negatiivisesta yhteydestä osakkeen hintaan. Modifioitu Ohlsonin malli selitti osakkeen hinnan muutosta hyvin, mutta t-testin perusteella vain osa liikearvoa kuvaavista muuttujista oli tilastollisesti merkitseviä