Variogrammin hyödyntäminen näytteenotto- ja mittausjärjestelmän arvioinnissa - Tunkkari, Jani (2019)
Tuotteiden valmistuksessa on tärkeää havaita tuotantoprosessin vaihtelu ja sen avulla muodostaa kuva prosessin tilasta. Kun vaihtelu havaitaan luotettavasti, tällöin prosessissa esiintyvät poikkeamat tunnistetaan paremmin ja säätötoimenpiteiden vaikutus on parempi. Tähän sisältyy riski, että poikkeama on peräisin näytteenotto- ja mittausjärjestelmän virheestä, jolloin on mahdollista säätää tuotantoprosessia väärin perustein. Tällöin stabiilin tuotantoprosessin vaihtelu kasvaa ja laatu kärsii. Näytteenotto- ja mittausjärjestelmät sisältävät useita eri tyyppisiä mittauksia, joiden mittauskyvykkyys vaihtelee. Eri menetelmillä toteutetut mittaukset sisältävät mittausvirhettä, jota tulisi arvioida määrävälein. Mittausvirheen arviointiin on olemassa useita eri menetelmiä, joiden tarkkuus ja vaativuus vaihtelee. Tässä tutkielmassa esitellään variogrammimenetelmä, jolla voidaan mittaustuloksia hyödyntäen toteuttaa arvio mittausjärjestelemän kyvykkyydestä. Tutkielmassa käsitellään tuotantoprosessin ohjaaminen, näytteenottoteoria ja variogrammi-menetelmä. Empiirisessä osiossa esitellään tutkimuskohde ja mittausjärjestelmän arvion toteutus. Lisäksi esitellään mittausjärjestelmän kyvykkyyden arvio ja esitetään kehitystoimenpiteitä mittauskyvykkyyden parantamiseksi. Tutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä, että variogrammimenetelmällä voidaan arvioida näytteenotto- ja mittausjärjestelmää, ja sen avulla voidaan arvioida kohteen kokonaisvaihtelu ja vaihtelun osatekijät. Vaihtelun osatekijöiden avulla saadaan tarkempi tieto tuotantoprosessissa tapahtuvista muutoksista, jolloin säätö- ja korjaustarpeiden tunnistaminen on helpompaa. Tutkimustulosten perusteella ensin tulee kiinnittää huomiota mittauskyvykkyyteen. Kun mittauskyvykkyys on saatu luotettavalle tasolle, muiden vaihtelutekijöiden arvio on luotettavampi.