Tunneälykäs esimiestyö Y-sukupolven johtamisessa - Valtonen, Saara (2019)
Tässä pro gradu –tutkielmassa tarkastellaan tunneälyllä johtamista Y-sukupolvea johtavien esimiesten näkökulmasta, keskittyen heidän kokemaan tunneälyyn sekä siihen, miten he kokevat johtavansa Y-sukupolven työntekijöitään tunneälyllä. Tutkimuksen tavoitteina on ymmärtää millaisena esimiesten tunneäly näyttäytyy sekä millaista tunneälyä Y-sukupolven johtaminen vaatii. Esimiesten kokeman tunneälyn teoreettisena viitekehyksenä toimii Golemanin (2000b) tunneälymalli ja Y-sukupolven tunneälyllä johtamisen teoreettisena viitekehyksenä taas Golemanin (2000c) tilannesidonnaiset johtamistyylit, joiden taustalla vaikuttavat tunneälyn eri kyvyt. Tutkimusaineisto koostuu kuudesta (6) teemahaastattelusta, jotka on toteutettu Y-sukupolven työntekijöiden esimiehille. Tutkimusaineisto on analysoitu pääsääntöisesti teemoittelun ja tyypittelyn keinoin. Tutkimustulosten perusteella esimiesten tunneäly näyttäytyi korkeana. Tunneälyn kyvyistä etenkin omien tunteiden tunnistaminen, empatia, toisten kehittäminen ja kommunikaatiotaidot näyttäytyivät esimiehillä korkeana ja niiden käyttö Y-sukupolven työntekijöiden esimiestyössä korostui. Y-sukupolven johtamisessa käytettävissä tilannesidonnaisissa johtamistyyleissä vallitseviksi tyyleiksi nousivat yhdistävä, arvovaltainen ja valmentava johtamistyyli, joissa tunneälyn kyvyistä etenkin empatia, kommunikaatio ja toisten kehittäminen korostuivat. Vallitsevien johtamistyylien lisäksi tutkimuksessa koettiin kuitenkin käytettävän kaikki johtamistyylejä jossain määrin. Y-sukupolven tunneälyllä johtamisen vaatimukset voidaan tämän tutkimuksen perusteella kiteyttää pehmeisiin johtamisarvoihin, jossa etenkin esimiehen empatiakyky, kommunikaatiotaidot ja toisten kehittäminen ovat avainasemassa. Näin ollen esimiehille on tärkeää kehittää omia tunneälyn kykyjä etenkin sosiaalisen tietoisuuden ja ihmissuhteiden hallinnan osa-alueilla. Vaikka tämän laadullisen tutkimuksen tulokset eivät sellaisenaan ole yleistettävissä, vahvistaa tutkimus tunneälyn merkitystä esimiestyössä. Lisäksi tutkimus auttaa ymmärtämään Y-sukupolven vaatimuksia esimiestyötä kohtaan. Tulokset myös vahvistavat aiempia teorioita koskien Y-sukupolven työelämän vaatimuksia.