Projektinhallinta potilastietojärjestelmän käyttöönottoprojekteissa - Haikonen, Riikka (2019)
Tässä tutkielmassa selvitetään, mitä tulee ottaa huomioon suomalaisten säh-köisten potilastietojärjestelmien käyttöönottoprojekteissa sekä minkälaisia haasteita käyttöönotossa voi tulla, koska potilastietojärjestelmiä kehitetään jat-kuvasti lainsäädäntöjen sekä Kelan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määritelmien mukaisesti. Kela, THL sekä lainsäädäntö ohjaavat kehitys-tä antamalla toimintojen määritelmiä, mutta myös kansallisia vaatimuksia sekä aikatauluja. Tutkimuksen tekeminen on aloitettu laajalla aineiston haulla niin tieteelli-sistä artikkeleista, kirjallisuudesta, Suomen lainsäädännöstä sekä Kelan ja THL:n materiaaleista. Tutkimuksessa perehdytään ensin yleisesti projektinhallintaan, sekä sii-hen miten eri tavoin projektinhallintaa on määritelty. Vaikka projekteista on useita erilaisia määritelmiä, löytyy määritelmistä myös yhteisiä piirteitä. Pro-jektilla tulee olla alku ja loppu, näiden välillä tulee suorittaa erilaisia tehtäviä, joiden avulla päästään tavoitteeseen. Kappaleessa perehdytään myös projek-tien erilaisiin hallintamalleihin, joita käytetään erilaisissa projekteissa. Kolman-nessa kappaleessa kuvataan käyttöönottoprosessia sekä asiakkaan että järjes-telmäntoimittajan näkökulmasta. Käyttöönottoprosessin ja projektinhallinta nivotaan yhteen terveydenhuollon viitekehyksessä, johon vaikuttaa Suomen lainsäädäntö. Tutkimuksen aikana selvisi, että terveydenhuollossa käyttöönottoprojek-tit ovat haastavia toteuttaa onnistuneesti, koska potilastietojärjestelmät ovat monialaisia ammattilaisten järjestelmiä. Samassa potilastietojärjestelmässä voi olla kymmenien erikoisalojen tarvitsemia toiminnallisuuksia, sekä näiden lisäk-si laskutus. Koska potilastietojärjestelmät ovat erittäin laajoja kokonaisuuksia käyttöönotettavien toiminnallisuuksien laajuus vaikuttaa projektin hallintaan. Osataanko projektin alussa tehdä tarvittavan laajat määritelmät käyttöönotet-tavista toiminnallisuuksista vai huomataanko kesken projektin, että jokin toi-minnallisuuden määrittelyt ovat unohtuneet. Asiasanat: Sähköinen potilastietojärjestelmä, projektinhallinta, käyttöönotto-projekti