Osallisuutta rakentamassa : osallisuuden tekijät köyhän arjessa - Hietala, Elina (2019)
Köyhyys nähdään yhtenä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ratkaisemattomista ongelmista ja sen vaikutukset ulottuvat yhteiskunnan eri tasoille. Yksilön näkökulmasta köyhyys merkitsee vajavaisuutta toimintakyvyssä ja toimintamahdollisuuksissa. Tämän kandidaatin tutkielman tarkoituksena on ollut selvittää, millaisista tekijöistä köyhän osallisuuden kokemus muodostuu. Tutkimuksen aineistona käytettiin Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä – osa-aineiston kirjoituksia, joissa kirjoittajat kuvailivat elämäänsä köyhyydessä. Aineistoa käsiteltiin laadullisen tutkimuksen keinoin. Aineiston analyysi toteutettiin kahdessa osassa. Analyysi aloitettiin teorialähtöisellä sisällönanalyysillä, jonka teoriapohjana toimi kolmijakoinen osallisuuden määritelmä. Sisällönanalyysillä jaotellut taloudellisen osallisuuden, toiminnallisen osallisuuden ja yhteisöjen jäsenyyden pääluokat jaoteltiin edelleen teemoittelulla alaluokkiin, jotta osallisuuden osatekijöiden lähempi tarkastelu oli mahdollista. Analyysi osoitti kirjoittajien osallisuuden muodostuvan useista erilaisista tekijöistä, joita on myös yhteiskunnallisin toimin mahdollista tukea. Näistä osallisuuden tekijöistä tärkeimmiksi nousivat yksilön itsenäinen aktiivisuus sekä ydinperheen merkitys. Kirjoitusten ja analyysin perusteella voi arvioida, että osallisuuden kannalta olisi yhteiskunnan tärkeä tukea yksilöiden ja perheiden toimintakykyä ja vastata taloudellisiin tarpeisiin. Pelkän osallisuuden toimintakentän tarjoamisen sijaan aktiivisia tukitoimia tarvitaan, jotta yksilöiden voimavarat eivät kuluisi päivittäisessä arjessa selviytymiseen vaan niitä olisi mahdollista käyttää vahvemman osallisuuden tavoittelemiseen ja toteuttamiseen ja sen myötä myös mahdollisesti parantaa omaa taloudellista tilannettaan.