“Someone took our game and tossed it into a Veg-o-Matic” : media representations of Finnish baseball in foreign news articles - Tyynelä, Tero (2019)
Urheilun harrastaminen ja sen seuraaminen on suosittu tapa viettää aikaa ympäri maailmaa. Yksilö- ja joukkueurheilulajit ovat suuressa asemassa monien maiden kulttuureissa, joten niiden vaikutusta kieleen ja sitä kautta maailmaan ei kannata väheksyä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia mediarepresentaatioita Suomen kansallislajista eli pesäpallosta on havaittavissa ulkomaisissa uutisartikkeleissa. Tutkimus suoritettiin analysoimalla kuusi lehtiartikkelia, joista kolme oli Yhdysvalloista, yksi Ruotsista, yksi Australiasta ja yksi Espanjasta. Tutkimusaineisto kerättiin lehtien verkkosivuja ja niiden arkistoja hyväksikäyttäen. Artikkelit analysoitiin diskurssianalyysiä hyödyntäen ja analyysin tuloksia verrattiin aikaisempiin tutkimuksiin, jotka ovat relevantteja tämän tutkimuksen aihepiirille, jotta tämän tutkimuksen tuloksia olisi mahdollista oikeuttaa ja perustella. Positiiviset representaatiot ulkomaisissa lehtiartikkeleissa pesäpallosta olivat tämän tutkimuksen oleellisin löydös, joten on todettavissa, että lajin representaatioita esitetään maailmalla siten, että lajin tunnettavuus ja rooli osana maailman urheilulajien kirjoa kasvaisi. Tämä tutkimus ei kuitenkaan julista olevansa absoluuttinen fakta, vaan kuten usein diskurssianalyyseissä, tutkijan oma käsitys asioista ja maailmasta vaikuttaa vahvasti tutkimuksen tekoon ja sen tuloksiin. Tulevaisuudessa olisikin hyödyllistä tehdä jatkotutkimuksia samaan aihepiiriin liittyen, mahdollisesti jopa isommalla aineistolla, jotta tämän tutkimuksen validiteetti voitaisiin vahvistaa vielä laajemmalla otannalla.