Victims or activists? : a critical discourse analysis on the roles of women and women’s activism in the fight against Boko Haram in Nigeria - Anttila, Emmi (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoitus on tutkia naisten representaatiota mediadiskursseissa. Tutkimus keskittyy terroristijärjestö Boko Haramiin Nigeriassa ja vuonna 2014 tapahtuneeseen Chibokin massakidnappaukseen. Boko Haram on jihadistinen terroristijärjestö, joka sai alkunsa pohjoisessa Nigeriassa. Ryhmän tavoite on luoda islamistinen kalifikunta läntiseen Afrikkaan, ja ryhmä on erityisen tunnettu sen länsivastaisesta ajattelusta, järjestelmällisestä seksuaalisen väkivallan käytöstä sekä massakidnappauksista. Vuonna 2014 Boko Haram herätti kansainvälistä huomiota sieppaamalla 276 koulutyttöä Chibokin kylästä. Naisten rooli kyseisessä konfliktissa nähdään usein vain uhrina. Sen vuoksi tutkimuksen tarkempana tavoitteena on tarkastella millaisia rooleja naisiin yhdistetään eri mediadiskursseissa ja kuinka nämä diskurssit keskustelevat naisten aktivismista sekä rauhantyöstä. Tutkimus tarkastelee näitä kysymyksiä myös laajemmassa sosiaalisessa kontekstissa ja analysoi tuloksia Nigeriassa vallitsevan patriarkaalisen ideologian valossa. Tutkimuksen aineisto koostuu sanomalehtiartikkeleista kahdesta vaikutusvaltaisesta nigerialaisesta sanomalehdestä, This Day ja Vanguard, sekä nigerialaisen naisten johtaman #BringBackOurGirls-liikkeen lehdistötiedotteista. Tutkimus lähestyy aihetta kriittisen diskurssianalyysin avulla, joka toimii tutkimuksen teoreettisena sekä metodologisena viitekehyksenä. Tutkimus nojaa Norman Fairclough’n kolmiportaiseen kriittisen diskurssianalyysin malliin, ja tutkii aineistossa käytettäviä sanavalintoja ja kuinka ne heijastelevat Nigeriassa vallitsevia valtasuhteita, hegemoniaa ja patriarkaalista ideologiaa. Tutkimustulokset osoittavat, että naisiin liitetyt roolit jakautuvat neljään kategoriaan molemmissa mediadiskursseissa: naisia kuvataan uhreina ja toimijoina sekä heihin liitetään sosiaalisiin suhteisiin perustuvia rooleja ja symbolisia rooleja. Naisten aktivismia taas kuvataan kolmen kategorian kautta: aktivismista keskustellaan tietoisuuden lisäämisenä, formaalina rauhantyönä ja negatiivisena vaikuttamisena. Tuloksista voidaan päätellä, että sanomalehtien tuottama diskurssi heijastelee patriarkaalista ideologiaa vahvemmin, kun taas naistenliikkeen tuottama diskurssi haastaa tätä hegemoniaa. Tutkimuksen tuloksista voidaan tulkita, että naisten osallistumisen tiellä on esteitä. Tutkimustulosten perusteella tutkielma ehdottaa, että Nigerian tulee edistää naisten osallistumista rauhantyöhön panemalla toimeen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325. Sen lisäksi naisten asemaa ja tasa-arvoa tulee parantaa investoimalla naisten ja tyttöjen koulutukseen.