Achieving post-merger integration : case company x - Parkkinen, Pinja (2019)
Tämä tutkielma tutkii fuusion jälkeistä integraatiota ja sitä, kuinka integraatio voidaan implementoida tehokkaasti niin, että merkittävimmät esteet on tunnistettu ja otettu huomioon mahdollisimman sujuvan täyden integraation saavuttamiseksi. Tutkimus tälle työlle suoritettiin tapaustutkimuksena, jonka kohteena oli monikansallinen organisaatio valmistavan ja rakennusteollisuuden alalta. Tapaustutkimus toteutettiin operatiivisen tason sekä keskijohdon työntekijöiden näkökulmaa tarkastellen sen sijaan, että asiaa olisi tutkittu ylimmän johdon näkökulmasta, joka tyypillisesti on lähtökohtana fuusioita ja yritysostoja tutkivassa kirjallisuudessa. Tutkielma löysi viisi olennaista estettä integraatiolle, jotka ovat kommunikaatio, puutteellinen organisaatiorakenne, IT järjestelmät, tiimien muodostaminen sekä suunnan ja ohjauksen puuttuminen. Näistä viidestä kohdasta neljä, toisin sanoen kaikki paitsi puutteellinen organisaatiorakenne, oli ennakoitavissa, sekä voidaan myös todentaa olemassa olevan fuusioihin ja integraatioihin liittyvän kirjallisuuden pohjalta. Organisaatiorakenteeseen ja niiden integroimiseen liittyen löytyy runsaasti tutkimuksia, mutta tämän tutkielman kirjallisuuskatsaus ei löytänyt mitään, mikä käsittäisi organisaatiorakenteen muokkaamisen menestystekijänä fuusion jälkeisessä integraatiossa.