Palladiumin talteenotto yhdyskuntajätevesilietteestä - Dahl, Otto (2019)
Tutkielman kirjallisessa osassa käsitellään aluksi jätevesilietteen muodostumista sekä käsittelyä ja sen polttoa. Tutkielmassa käsitellään myös jalometallien sekä harvinaisten maametallien ominaisuuksia, tuotantoa ja käyttökohteita. Lopuksi käsitellään hydrometallurgisia menetelmiä liuotuksesta eri uuttoliuoksilla sekä talteenottoa ioninvaihtohartsilla. Työssä tutkittiin palladiumin talteenottoa tuhkistetusta jätevesilietteestä käyttämällä ioninvaihtohartsia. Alussa myös kokeiltiin eri uuttoliuoksia, joilla saataisiin palladium ja muut jalometallit sekä harvinaiset maametallit ja ravinteet uutettua mahdollisimman tehokkaasti. Tuloksien perusteella vetykloorihapon ja vetyperoksidin seos on tehokas liuottamaan palladiumia sekä harvinaisia maametalleja ja ravinteita. Palladium saadaan tehokkaasti talteenotettua käyttämällä DOWEX 21K Cl- -anioninvaihtohartsia. Palladiumin takaisinuutto hartsista voidaan suorittaa käyttämällä happamoitua tioureaa.