Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö

Vuonna 2017 Suomessa kasvatettiin kirjolohta (Oncorhynchus mykiss) ja siikaa (Coregonus lavaretus) ruokakalaksi yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa. Vaikka kalanmaksaöljy on ollut perinteinen suomalaisten D-vitamiinin ja pitkäketjuisten ω-3-rasvahappojen lähde, kalanmaksaa ravintona käytetään Suomessa väh...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Väänänen, Tuula
Muut tekijät: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, Department of Biological and Environmental Science, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2019
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/64496
_version_ 1826225786506444800
author Väänänen, Tuula
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Väänänen, Tuula Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Väänänen, Tuula Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Bio- ja ympäristötieteiden laitos Department of Biological and Environmental Science Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Väänänen, Tuula
datasource_str_mv jyx
description Vuonna 2017 Suomessa kasvatettiin kirjolohta (Oncorhynchus mykiss) ja siikaa (Coregonus lavaretus) ruokakalaksi yhteensä 14,4 miljoonaa kiloa. Vaikka kalanmaksaöljy on ollut perinteinen suomalaisten D-vitamiinin ja pitkäketjuisten ω-3-rasvahappojen lähde, kalanmaksaa ravintona käytetään Suomessa vähän ja kalanviljelyn sivuvirroista hyödynnetään pääasiassa vain mäti. Kalanmaksan talteenotto ja käyttö ravintona olisi perusteltua esimerkiksi kestävän kehityksen näkökulmasta. Sosiaali- ja terveysministeriön ylläpitämässä Fineli-tietokannassa ei ole tietoa kalanmaksan ravitsemuksellisesta sisällöstä. Suomessa kalanlihan vierasainepitoisuuksia seurataan säännöllisesti, mutta maksan osalta seuranta ei ole systemaattista. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastelin kalanmaksan ravitsemuksellista sisältöä elintarvikkeen terveellisyys- ja turvallisuusnäkökulmista. Työssä selvitettiin kalanmaksan rasvahappokoostumus, energiasisältö, rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien määrät sekä vierasainepitoisuudet (kadmium, lyijy, elohopea sekä PCB-indikaattoriyhdisteet). Tutkimuskohteina olivat viljelty siika ja kirjolohi merialueen (Itämeri) verkkokassiviljelystä sekä sisämaan kiertovesi- ja läpivirtauslaitoksilta. Viljeltyjen kalojen lisäksi pyydettiin luonnonvaraisia siikoja Kymijoen vesistöön kuuluvista Päijänteestä ja Konnevedestä. Tutkittujen muuttujien ja nykyisten elintarvikesuositusten mukaan kalanmaksa on turvallinen ja terveellinen raaka-aine. Ainostaan maksan suurkuluttajalle riskiksi voisi muodostua luonnon siianmaksan kadmiumpitoisuus, joka ylittää kalanlihalle määritellyn pitoisuusraja-arvon. Rainbow trout (Oncorhynhus mykiss) and European whitefish (Coregonus lavaretus) were raised for food in total 14.4 million kilograms in 2017. Cod-liver oil has been a traditional Finnish source of vitamin D, and it´s known by the health benefits that it has, but livers of fish are used for nutrition very little. At the moment in fish farming the only main byproduct is roe. The Fineli-database by The Ministry of Social Affairs and Health has no information of fish liver nutritional value. The xenobiotics in fish meat are examined regularly, but the monitoring of fish liver is not systematic. This research focused on looking at biochemical and nutritional contents of fish livers. The nutritional content of rainbow trout and whitefish from cage farming in the Baltic Sea and from inland recirculated and flow-through pools have been examined. Wild whitefish were caught from Lake Päijänne and Lake Konnevesi in Kymijoki catchment. The aim of this study was to provide information about the energetic value, fatty acid composition, lipid, protein, and carbohydrate content, concentrations of environmental toxins (cadmium Cd, led Pb, mercury Hg and organochlorine compounds by PCB indicator congeners). Further, the results were compared with dietary guidelines and healthy boundaries to make a conclusion about suitability of fish livers for safety food for human. According to the studied variables and current recommendations, fish liver of studied species is a safe and healthy food. Only a very high consumption of wild whitefish livers regularly could be a risk because the cadmium concentration in wild whitefish exceeds the safety limit value for fish meat.
first_indexed 2019-08-19T08:21:23Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Karjalainen, Juha", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Taipale, Sami", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "V\u00e4\u00e4n\u00e4nen, Tuula", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2019-06-10T11:57:59Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2019-06-10T11:57:59Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2019", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/64496", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Vuonna 2017 Suomessa kasvatettiin kirjolohta (Oncorhynchus mykiss) ja siikaa (Coregonus lavaretus) ruokakalaksi yhteens\u00e4 14,4 miljoonaa kiloa. Vaikka kalanmaksa\u00f6ljy on ollut perinteinen suomalaisten D-vitamiinin ja pitk\u00e4ketjuisten \u03c9-3-rasvahappojen l\u00e4hde, kalanmaksaa ravintona k\u00e4ytet\u00e4\u00e4n Suomessa v\u00e4h\u00e4n ja kalanviljelyn sivuvirroista hy\u00f6dynnet\u00e4\u00e4n p\u00e4\u00e4asiassa vain m\u00e4ti. Kalanmaksan talteenotto ja k\u00e4ytt\u00f6 ravintona olisi perusteltua esimerkiksi kest\u00e4v\u00e4n kehityksen n\u00e4k\u00f6kulmasta. Sosiaali- ja terveysministeri\u00f6n yll\u00e4pit\u00e4m\u00e4ss\u00e4 Fineli-tietokannassa ei ole tietoa kalanmaksan ravitsemuksellisesta sis\u00e4ll\u00f6st\u00e4. Suomessa kalanlihan vierasainepitoisuuksia seurataan s\u00e4\u00e4nn\u00f6llisesti, mutta maksan osalta seuranta ei ole systemaattista. T\u00e4ss\u00e4 pro gradu -tutkielmassa tarkastelin kalanmaksan ravitsemuksellista sis\u00e4lt\u00f6\u00e4 elintarvikkeen terveellisyys- ja turvallisuusn\u00e4k\u00f6kulmista. Ty\u00f6ss\u00e4 selvitettiin kalanmaksan rasvahappokoostumus, energiasis\u00e4lt\u00f6, rasvan, proteiinin ja hiilihydraattien m\u00e4\u00e4r\u00e4t sek\u00e4 vierasainepitoisuudet (kadmium, lyijy, elohopea sek\u00e4 PCB-indikaattoriyhdisteet). Tutkimuskohteina olivat viljelty siika ja kirjolohi merialueen (It\u00e4meri) verkkokassiviljelyst\u00e4 sek\u00e4 sis\u00e4maan kiertovesi- ja l\u00e4pivirtauslaitoksilta. Viljeltyjen kalojen lis\u00e4ksi pyydettiin luonnonvaraisia siikoja Kymijoen vesist\u00f6\u00f6n kuuluvista P\u00e4ij\u00e4nteest\u00e4 ja Konnevedest\u00e4. Tutkittujen muuttujien ja nykyisten elintarvikesuositusten mukaan kalanmaksa on turvallinen ja terveellinen raaka-aine. Ainostaan maksan suurkuluttajalle riskiksi voisi muodostua luonnon siianmaksan kadmiumpitoisuus, joka ylitt\u00e4\u00e4 kalanlihalle m\u00e4\u00e4ritellyn pitoisuusraja-arvon.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Rainbow trout (Oncorhynhus mykiss) and European whitefish (Coregonus lavaretus) were raised for food in total 14.4 million kilograms in 2017. Cod-liver oil has been a traditional Finnish source of vitamin D, and it\u00b4s known by the health benefits that it has, but livers of fish are used for nutrition very little. At the moment in fish farming the only main byproduct is roe. The Fineli-database by The Ministry of Social Affairs and Health has no information of fish liver nutritional value. The xenobiotics in fish meat are examined regularly, but the monitoring of fish liver is not systematic. This research focused on looking at biochemical and nutritional contents of fish livers. The nutritional content of rainbow trout and whitefish from cage farming in the Baltic Sea and from inland recirculated and flow-through pools have been examined. Wild whitefish were caught from Lake P\u00e4ij\u00e4nne and Lake Konnevesi in Kymijoki catchment. The aim of this study was to provide information about the energetic value, fatty acid composition, lipid, protein, and carbohydrate content, concentrations of environmental toxins (cadmium Cd, led Pb, mercury Hg and organochlorine compounds by PCB indicator congeners). Further, the results were compared with dietary guidelines and healthy boundaries to make a conclusion about suitability of fish livers for safety food for human. According to the studied variables and current recommendations, fish liver of studied species is a safe and healthy food. Only a very high consumption of wild whitefish livers regularly could be a risk because the cadmium concentration in wild whitefish exceeds the safety limit value for fish meat.", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Miia Hakanen (mihakane@jyu.fi) on 2019-06-10T11:57:59Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2019-06-10T11:57:59Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2019", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "47", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "biokemiallinen koostumus", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sek\u00e4 kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sis\u00e4lt\u00f6", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201906103109", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Bio- ja ymp\u00e4rist\u00f6tieteiden laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Biological and Environmental Science", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Akvaattiset tieteet", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Aquatic sciences", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4012", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravitsemussuositukset", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravintoaineet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kirjolohi", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "siika", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "vierasaineet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "rasvahapot", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "maksa", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "dioksiinit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ymp\u00e4rist\u00f6myrkyt", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "ravinto", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_64496
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:55:00Z
main_date 2019-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2019
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/19a57e50-f8cc-46cd-a0c0-30a8b8338abe\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201906103109.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2019
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Väänänen, Tuula Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö biokemiallinen koostumus Akvaattiset tieteet Aquatic sciences 4012 ravitsemussuositukset ravintoaineet kirjolohi siika vierasaineet rasvahapot maksa dioksiinit ympäristömyrkyt ravinto
title Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö
title_full Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö
title_fullStr Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö
title_full_unstemmed Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö
title_short Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa
title_sort turvallinen ja terveellinen kalanmaksa viljellyn ja luonnonvaraisen siian coregonus lavaretus sekä kirjolohen oncorhynchus mykiss maksan ravitsemuksellinen sisältö
title_sub viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö
title_txtP Turvallinen ja terveellinen kalanmaksa : viljellyn ja luonnonvaraisen siian (Coregonus lavaretus) sekä kirjolohen (Oncorhynchus mykiss) maksan ravitsemuksellinen sisältö
topic biokemiallinen koostumus Akvaattiset tieteet Aquatic sciences 4012 ravitsemussuositukset ravintoaineet kirjolohi siika vierasaineet rasvahapot maksa dioksiinit ympäristömyrkyt ravinto
topic_facet 4012 Akvaattiset tieteet Aquatic sciences biokemiallinen koostumus dioksiinit kirjolohi maksa rasvahapot ravinto ravintoaineet ravitsemussuositukset siika vierasaineet ympäristömyrkyt
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/64496 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201906103109
work_keys_str_mv AT väänänentuula turvallinenjaterveellinenkalanmaksaviljellynjaluonnonvaraisensiiancoregonuslavaret