Terapeuttien käyttämät keinot pariterapian reflektiivisissä keskusteluissa ja reflektiivisten keskusteluiden välitön vaikuttavuus asiakkaiden ihon sähkönjohtavuuden perusteella - Ansamaa, Anu; Eneh, Sonja (2019)
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin terapeuttien käyttämiä keinoja pariterapian reflektiivisissä keskusteluissa, ja keskusteluiden välitöntä vaikuttavuutta asiakkaiden ihon sähkönjohtavuuden (Electrodermal Activity, EDA) mittausten perusteella. Keinoja tarkasteltiin suhteessa Tom Andersenin kehittämiin ja esittämiin reflektiivisen keskustelun periaatteisiin ja teoriaan reflektiivisten keskustelujen sopivasta epätavallisuudesta. Aineisto muodostui Jyväskylän Yliopiston Relationaalinen mieli -tutkimushankkeen videoiduista pariterapiaistunnoista. Tämä tutkimus kohdistui kahteen pariterapiaprosessiin. Molempien parien osalta analysoitiin seitsemän reflektiivistä keskustelua. Terapeuttien käyttämiä keinoja tutkittiin laadullisin menetelmin videoitujen pariterapiaistuntojen pohjalta käyttäen aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Asiakkaiden ihon sähkönjohtavuutta tutkittiin määrällisin menetelmin pohjautuen asiakkaiden istunnon aikaisiin mittauksiin, joita tarkasteltiin MATLAB-ohjelmalla.