Automatic detection of developmental dyslexia from eye movement data - Raatikainen, Peter (2019)
Lukemisen erityisvaikeus eli dysleksia on maailmanlaajuisesti yleisin neurologinen oppimisvaikeus. Se voi hoitamattomana merkittävästi haitata yksilön akateemista menestystä. Erityisvaikeuden tunnistaminen ja hoitaminen aikaisessa vaiheessa voi kuitenkin vähentää huomattavasti häiriön aiheuttamia ongelmia. Tässä tutkimuksessa esitetään menetelmä tunnistaa dysleksia koneoppimisen avulla silmänliikedatasta. Hyödyntämällä suunnittelutieteen periaatteita oli mahdollista saada uutta tietoa käytettyyn aineistoon liittyen sekä luoda koneoppimismalli, joka pystyy luotettavasti tunnistamaan lukemisen erityisvaikeudesta kärsivät henkilöt. Tutkimuksessa käytettiin tukivektorikone- ja satunnaismetsä-menetelmiä ennustavien mallien luomiseksi. Parhaan saadun mallin tunnistamisen yleistarkkuus oli 89,8% ja dyslektikkojen tunnistamisen tarkkuus 75,9%.