Testaus palveluna : eroavaisuudet perinteisiin testausmenetelmiin - Tinakari, Vili (2019)
Testaus on oleellinen ja suhteellisen vähän tutkittu osa informaatioteknologisten järjestelmien ohjelmistojen kehittämistä. Pilvilaskennan avulla testaus voidaan kuitenkin tehdä ulkoistettuna palveluna paljon tehokkaammin kuin perinteisillä testausmenetelmillä, mikä mahdollistaa testauksen kehittymisen pilvilaskennan tasolle. Tutkielmassa tutkittiin perinteisen testauksen yleispiirteitä ja tasoja, joita pyrittiin vertaamaan siihen, kuinka ne eroavat ulkoistetuista testauspilvipalveluista. Tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta tukeutuen aikaisempiin tutkimuksiin ohjelmistotestauksesta, järjestelmäkehityksestä ja testauksen ulkoistamisesta palveluksi. Aiemmat tutkimukset painottuivat paljolti itsessään perinteiseen testaukseen tai testauspalveluun erillisinä kokonaisuuksina, mutta vertailevia tutkimuksia oli harvassa. Tutkimuksen tarkoituksena oli vastata tutkimuskysymyksiin, jotka olivat: (1) Kuinka testaus palveluna eroaa perinteisistä testausmenetelmistä ja (2) kuinka yritykset hyötyvät ulkoistetusta testauspalvelusta? Tutkimuksessa käytiin läpi myös ilmenneitä testauspalvelun haasteita ja käytännön mahdollisuuksia ja pyrittiin löytämään hyödyllisiä ja haitallisia eroavaisuuksia testauspalvelusta perinteiseen testaamiseen verraten. Tutkimuksen tuloksina huomattiin, että testauspalvelu on varteenotettava ja suositeltava kilpailija perinteisen testauksen rinnalle, vaikka ulkoistetussa testauspalvelussa on vielä paljon kehitettävää turvallisuusriskien ja kannattavuuden parantamiseksi.