Terveydenhuollon ammattilaisten teknologian hyväksymistä edistävät tekijät - Määttä, Elisa (2019)
Teknologian käyttöönotto terveydenhuollossa tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia muun muassa hoidon laadun, tehokkuuden ja potilasturvallisuuden parantamiseen. Terveydenhuollon teknologioiden tarjoamat hyödyt voidaan kuitenkin saavuttaa vain, jos niiden käyttäjät hyväksyvät teknologiat ja aikovat käyttää niitä täysimääräisesti. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat terveydenhuollon teknologian pääasiallisia käyttäjiä, minkä vuoksi on erityisen tärkeää ymmärtää heidän teknologian hyväksymistään ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Teknologian hyväksymistä on tutkittu useilla eri aloilla, mukaan lukien terveydenhuollossa, käyttäen erilaisia teknologian hyväksymistä selittäviä malleja. Tässä kandidaatintutkielmassa tutkitaan kirjallisuuskatsauksen keinoin kahden tunnetun teknologian hyväksymismallin, TAM- ja UTAUT-mallin, soveltuvuutta terveydenhuollon kontekstiin sekä terveydenhuollon ammattilaisten teknologian hyväksymistä edistäviä tekijöitä. Teknologian hyväksymistä koskevan kirjallisuuden lisäksi lähdemateriaalina on käytetty runsaasti informaatioteknologian hyväksymiseen liittyvää kirjallisuutta. Tästä syystä, vaikka tässä tutkielmassa teknologiasta ja sen hyväksymisestä puhutaan yleisellä tasolla, tutkielman tuloksia voidaan pitää pätevinä myös informaatioteknologian alalla. TAM ja UTAUT -mallien todettiin tarjoavan hyvän lähtökohdan teknologian hyväksymisen tutkimukselle terveydenhuollossa, joskin molemmilla malleilla havaittiin myös omat puutteensa. Tästä syystä täysin terveydenhuollon kontekstiin sopivan mallin luominen jääkin tulevaisuuden haasteeksi. Tutkimustuloksena löydettiin myös useita terveydenhuollon ammattilaisten terveydenhuollon teknologian hyväksymistä edistäviä tekijöitä. Tulevaisuudessa terveydenhuollon teknologian määrä tulee hyvin todennäköisesti lisääntymään merkittävästi. Tutkielma auttaa ymmärtämään niitä asioita, joita tulisi ottaa huomioon terveydenhuollon teknologiaan liittyen, jotta terveydenhuollon ammattilaiset saataisiin hyväksymään ja käyttämään terveydenhuollon teknologioita mahdollisimman vaivattomasti.