Kvanttilaskenta ja salausmenetelmät - Vanas, Linus (2019)
Kvanttilaskenta ja Shorin algoritmi rikkovat useita nykyisin yleisessä käytössä olevia julkisen avaimen salausmenetelmiä, kuten RSA-menetelmän. Tässä tutkielmassa tarkastellaan kvanttilaskennan vaikutusta salausmenetelmiin sekä erityisesti salausmenetelmiä, jotka ovat murtamattomia myös kvanttilaskennalla. Koodipohjainen McEliecen salausmenetelmä on turvallisuuden puolesta vakuuttavin vaihtoehto RSA-menetelmän korvaajaksi. NTRU-salausmenetelmä ja Lyubashevskyn allekirjoitusjärjestelmä käyttävät hiloihin liittyviä kvanttilaskennallakin vaikeita tehtäviä. Yksisuuntaisia funktiota, kuten hajautusfunktioita, voidaan käyttää kvanttilaskennan kestävänä allekirjoitusjärjestelmänä Lamportin kehittämällä ja Merklen parantamalla menetelmällä. Tällä hetkellä monet organisaatiot pyrkivät standardisoimaan kvanttilaskennalla murtumattomia salausmenetelmiä.