Green IT perspective on sustainable smart tourism development - Pöyhönen, Silja (2019)
Älyturismi on teknologian kehityksen synnyttämä turismin muoto, jossa informaatioteknologiaa käytetään laajasti turismin tukena. Älyturismissa informaatioteknologiaa käytetään älykkäiden turistipalveluiden luomiseen, hallinnoimiseen sekä toimittamiseen. Turismi on kuitenkin ristiriitainen ala, sillä turismi aiheuttaa hyvin paljon negatiivisia ympäristövaikutuksia. Koska älyturismin kehityksessä informaatioteknologia on keskeisessä osassa, on järkevää tarkastella älyturismia vihreän informaatioteknologian näkökulmasta. Vihreällä IT:llä tarkoitetaan kestävää ja ympäristöystävällistä teknologiaa. Vihreän IT:n tavoitteena on vähentää negatiivisia ympäristövaikutuksia käyttämällä kestävää teknologiaa sekä kehittämällä teknologisia ratkaisuja, jotka auttavat vähentämään muiden prosessien negatiivisia ympäristövaikutuksia. Koska turismi on merkittävä tulonlähde ympäri maailman, on tärkeää, että sitä kehitetään kestävällä tavalla. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kirjallisuuskatsauksen ja empiirisen tutkimuksen avulla, kuinka vihreän IT:n perusperiaatteet ovat mukana älyturismin kehityksessä Suomessa. Tutkimuksen tuloksista huomattiin, että vihreän IT:n perusperiaatteet näkyvät suomalaisessa älyturismin kehityksessä enimmäkseen asenteiden, IT:n mahdollistavien vaikutusten sekä IT:n systeemisten vaikutusten kautta. Ympäristöasioiden huomioon ottamista pidettiin tärkeänä osana älyturismin kehitystä kaikissa tutkituissa projekteissa. Tutkimuksessa löydettiin monia IT:n mahdollistavia sekä systeemisiä vaikutuksia. IT:n suoria vaikutuksia otettiin projekteissa huomioon heikosti. Strategisella sekä johtamisen tasolla ympäristöasioihin ei kiinnitetty huomiota tutkituissa projekteissa. Kestävyyttä ei ole sisällytetty tavoitteisiin, strategioihin ja käytänteisiin eikä rooleja ja vastuita ole määritelty ICT:n kestävän kehityksen seurannalle. Tutkimus tuotti uutta tietoa suomalaisesta älyturismin kehityksestä sekä sen kestävyyden tilasta, sillä suomalaisia älyturismin kehitykseen liittyviä projekteja ei ole aikaisemmin tutkittu. Tutkimusta varten rakennettu viitekehys todettiin sopivaksi aiheen tutkimiselle ja sitä voidaan hyödyntää jatkossa muissa tutkimuksissa, joissa on tarkoituksena tarkastella jonkun toimijan kestävyyden tilaa. Viitekehystä voidaan myös käyttää älyturismin kehityksen tukena, sillä viitekehyksen teemat muodostavat yhdessä kestävän kokonaisuuden.