Käyttäjäkokemuksen suunnittelu ketterässä ohjelmistokehityksessä - Terimaa, Tarmo (2019)
Nykyaikaisilta ohjelmistoilta vaaditaan niiden teknisten ominaisuuksien lisäksi saumatonta käyttäjäkokemusta. Käyttäjäkokemuksella tarkoitetaan subjektiivista, dynaamista ja kontekstista riippuvaista kokemusta, joka tuotteen tai palvelun käytöstä aiheutuu sen käyttäjälle. Käyttäjälähtöisellä suunnittelulla viitataan prosessiin, jolla pyritään saavuttamaan haluttu käyttäjäkokemus. Laadukkaan käyttäjäkokemuksen lisäksi ohjelmistokehityksessä täytyy huomioida myös tekniset ja taloudelliset haasteet, joita nopeasti muuttuva toimintaympäristö vahvistaa. Ketterät ohjelmistokehitysmenetelmät kehitettiin vastaamaan näihin haasteisiin. Ketterät menetelmät korostavat ihmisten välistä vuorovaikutusta, asiakasyhteistyötä sekä joustavuutta ja usein ajatellaan, että ketteriä menetelmiä käytettäessä saadaan aikaan myös käyttäjän kannalta laadukkaita ohjelmistoja. Käytännössä on kuitenkin todettu, että näin ei aina ole. Tämän tutkielman tarkoituksena on tarkastella sitä, kuinka hyvin ketterä kehitys ottaa huomioon käyttäjäkokemuksen suunnittelun, mitä haasteita käyttäjälähtöisen suunnittelun yhdistämisessä ketteriin menetelmiin liittyy ja miten näitä haasteita on pyritty ratkaisemaan. Ketteristä menetelmistä tarkastelun kohteena on erityisesti Scrum, mutta ketteriä menetelmiä käsitellään enimmäkseen yleisellä tasolla niiden taustalla vaikuttavien arvojen kautta. Tutkielmassa tarkastellusta kirjallisuudesta löydetyt haasteet voidaan pitkälti liittää ketteriin arvoihin, jotka eivät tue riittävästi käyttäjälähtöisyyttä. Käyttäjälähtöisten menetelmien hitaus ja muodollisuus aiheuttavat myös haasteita niiden sovittamiselle nopeisiin ja epämuodollisiin ketteriin prosesseihin. Käytännössä myös ympäristö vaikuttaa siihen, miten käyttäjäkokemus otetaan huomioon ketterissä kehitysprojekteissa: organisaatio voi tukea tai haitata käyttäjäkokemuksen suunnittelua ketterissä kehitysprojekteissa. Ehdotettuja ratkaisuja olivat käyttäjälähtöisyyttä tukevat lisäykset ketteriin arvoihin, nopeat ja epämuodolliset käyttäjälähtöisen suunnittelun menetelmät sekä suunnittelijoiden ja kehittäjien välisen yhteistyön helpottaminen organisaatioissa.