Oppilaiden ajatuksia osallisuudesta ryhmätyöskentelyssä monialaisen oppimiskokonaisuuden aikana - Vertanen, Sanna; Hautanen, Eerika (1997)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia 1. luokan oppilaiden ajatuksia osallisuudesta monialaisessa oppimiskokonaisuudessa, jossa painottui oppilaiden välinen yhteistyö erilaisissa ryhmätyöskentelyä vaativissa tehtävissä. Osallisuus on monimerkityksinen käsite. Tässä tutkimuksessa osallisuutta tarkastellaan osana vertaisryhmien toimintaa erilaisissa oppimistilanteissa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja aineisto kerättiin havainnoimalla ja haastattelemalla oppilaita monialaisen oppimiskokonaisuuden aikana. Tutkimukseen osallistui 22 oppilasta, joista lisäksi teemahaastatteluna toteutettuun parihaastatteluun osallistui kahdeksan oppilasta. Aineiston analysoinnissa käytettiin aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aiempia tutkimuksia. Oppilaan yksilöllisillä piirteillä ja omalla aktiivisuudella sekä kontekstilla on merkitystä yksilön osallisuuden toteutumisessa. Ryhmän rakenne, yhteisöllisyys ja ryhmän jäsenten toiminta voivat niin tukea kuin estää yksilön osallisuuden kokemuksia. Ryhmän toiminnassa on merkittävää ryhmän jäsenten aktiivisuus ja tavoitteiden suuntaisen toiminnan toteuttaminen, jotka osaltaan luovat puitteet yksilön osallisuudelle. Osallisuus näyttäytyy oppilaille arjen pieninä asioina; heille ovat tärkeitä keskusteluissa ja sosiaalisissa tilanteissa kuulluksi ja huomioiduksi tulemisen ko- kemukset. Sosiaalisissa tilanteissa oppilaan suhtautuminen yhteistyön tekemiseen koetaan yhteisen työskentelyn kannalta merkittäväksi. Lasten ajatuksia ymmärtämällä voidaan paremmin tukea heidän osallisuuttaan luokassa.