Akuutit neuromuskulaariset ja hormonaaliset vasteet sekä palautuminen nopeusperustaisesta voimaharjoituksesta naisilla ennen ja jälkeen kahdeksan viikon harjoittelujakson - Virtanen, Roosa (2019)
Johdanto. Yksittäinen voimaharjoitus aiheuttaa hermolihasjärjestelmän kuormittumista hermostollisten ja hormonaalisten vasteiden myötä. Nopeusperusteisessa voimaharjoittelussa (VBRT) harjoituksen aiheuttamaa hermolihasjärjestelmän väsymystä voi mitata määrittämällä toistojen nopeuden vähentymä sarjassa. Tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia nopeusperusteisen voimaharjoituksen akuutteja neuromuskulaarisia ja seerumin hormonipitoisuuksien vasteita naisilla ennen ja jälkeen nopeusperusteisen voimaharjoittelujakson. Menetelmät. 16 fyysisesti aktiivista naista (ikä 25,9 ± 3,2 vuotta) tekivät kaksi kertaa viikossa kahdeksan viikon ajan nopeusperusteista voimaharjoittelua nopeuden vähentymällä 20 tai 40 % (VL20% tai VL40%). Ennen ja jälkeen harjoitusjakson tutkittavat suorittivat viiden sarjan takakyykkykuormituksen akuuteissa mittauksissa. Kuormituksen akuutteja vaikutuksia mitattiin heti kuormituksen jälkeen ja 24 h kuormituksen jälkeen. Tutkittavia neuromuskulaarisia muuttujia olivat kevennyshyppy (CMJ), voima ja RFD isometrisessä jalkaprässissä, konsentrinen keskinopeus (MPV) ja -teho (MPP) nopeusperusteisessa kyykkytestissä, EMG VLja VM-lihaksista sekä seerumin kreatiinikinaasipitoisuus ja veren laktaatin pitoisuus. Seerumin hormonipitoisuuksista mitattiin testosteroni, kortisoli ja kasvuhormoni. Tulokset. CMJ ja isometrinen voima (500−1500 ms) heikkenivät akuutisti 11−26 % heti kuormituksen jälkeen molemmilla ryhmillä. Ainoastaan VL40% -ryhmällä isometrinen voima ei ollut palautunut takaisin 24 h kuormituksen jälkeen alkutesteissä. RFD pieneni VL40% - ryhmällä lopputesteissä 17 ± 14 %. IEMG isometrisessä jalkaprässissä laski akuutisti molemmilla ryhmillä lopputesteissä. MPV:ssa ja MPP:ssa sekä seerumin testosteronipitoisuudessa ei tapahtunut merkitseviä muutoksia. Kortisoli kasvoi heti kuormituksen jälkeen alkutesteissä VL40% -ryhmällä (Pre:189 ± 81 nmol / l, Post: 353 ± 112 nmol / l). Kasvuhormoni kasvoi heti kuormituksen jälkeen ja kreatiinikinaasi 24 h kuormituksen jälkeen molemmilla ryhmillä alkutesteissä ja VL40% -ryhmällä lopputesteissä. Laktaatti oli koholla molemmilla ryhmillä 3 min kuormitusten jälkeen ja VL40% -ryhmällä 10 min kuormituksen jälkeen, minkä lisäksi se oli 3 ja 10 minuuttia kuormituksen jälkeen merkitsevästi enemmän koholla VL40% -ryhmällä verrattaessa VL20% -ryhmään. Kahdeksan viikon harjoitusjakson jälkeen VL20% -ryhmällä oli kehittynyt CMJ, isometrinen voima, kyykyn MPV ja MPP sekä IEMG isometrisessä jalkaprässissä, kun VL40% -ryhmällä oli kehittynyt vain CMJ ja kyykyn MPP. Pohdinta. Tämän tutkimuksen perusteella VL40% -harjoitus aiheuttaa suurempaa akuuttia väsymystä kuin VL20% -harjoitus. VL20% -harjoituksesta palautuu 24 tunnissa, mutta VL40 -harjoituksesta palautuminen kestää yli vuorokauden. Kahdeksan viikon harjoitusjaksolla on hyödyllisempää tehdä VL20% -harjoittelua kuin VL40% -harjoittelua, sillä VL20% - harjoittelulla kehittyvät tehomuuttujien lisäksi myös isometrinen voima ja lihasaktivaatio. Kahdeksan viikon VBRT -harjoitusjakso nopeuden vähentymällä 40 % voi olla liian kuormittava naisille, minkä takia se ei aiheuta yhtä paljon adaptaatioita kuin VL20% -harjoitusjakso.