Pneumatic controller prototype and haptic feedback - Lobski, Artturi (2019)
Tämän pro gradu -tutkielman keskeisenä aiheena on ihmisen ja tietokoneen välinen vuorovaikutus ja sen edistäminen. Tutkimuksella pyritään vastaamaan kysymykseen, voidaanko pneumatiikkaa eli paineilmaa hyödyntävällä ohjaimella kuvata virtuaalisten esineiden lujuutta paremmin kuin yleisemmin käytetyllä värinäpalautteella. Tätä yksityiskohtaa on tutkittu toistaiseksi vähän, joten on mielenkiintoista selvittää, voisiko uusi teknologia parantaa vuorovaikutuksen immersiota ja käytettävyyttä. Tutkimus perustuu aiemmin tehtyyn tutkimukseen haptisten ohjainten käytöstä pelitarkoituksissa ja pneumatiikan hyödyntämisestä erilaisissa ohjaimissa. Tutkimus on toteutettu luomalla prototyyppi pneumatiikkaa hyödyntävästä ohjaimesta. Prototyypin toimintaa verrataan olemassa olevaan HTC vive -ohjaimeen ja molempien ohjainten soveltuvuutta virtuaalisten esineiden lujuuden kuvaamiseen. Tutkimustulokset osoittivat, että pneumatiikkaa on mahdollista hyödyntää ohjaimissa ja että sitä hyödyntäen on mahdollista kuvata lujuutta luonnollisemmin kuin värinäpalautetta hyödyntäen. Tutkimus on alkuvaiheessa ja erilaisia käyttötarkoituksia on testattava ja tutkittava vielä jatkossa, jotta voidaan varmistaa pneumaattisten haptisten ohjainten tarpeellisuus. Tuloksia voi hyödyntää pneumaattisia ohjaimia käsittelevissä jatkotutkimuksissa. Lisäksi tutkimus tarjoaa hyvän pohjan prototyypin kehitykselle ja hyödyntämiselle.