Planetaarisen mittakaavan maaston generointi ja reaaliaikainen renderöinti - Paananen, Ilari (2019)
Planeettojen renderöintiä hyödynnetään mm. viihdeteollisuudessa, avaruustutkimuksessa ja erilaisissa visualisoinneissa. Jotkut sovelluskohteet vaativat renderöinniltä reaaliaikaisuutta. Monesti planeettaa mallinnettaessa hyödynnetään olemassa olevia datajoukkoja, kuten satelliittien avulla Maasta saatuja korkeus- ja värikarttoja. Toisinaan kuitenkin halutaan renderöidä kuvitteellinen planeetta, josta ei entuudestaan ole olemassa dataa. Tällöin planetaarisen maaston renderöintiin tarvittavat datajoukot tulee luoda esimerkiksi proseduraalisesti. Koko planeetan kattava yksitoiskohtainen maasto vaatii valtavat määrät dataa, joten maastosta haluttaisiin generoida ja pitää tallessa vain sen verran kuin kulloinkin on tarpeen. Myös suuret etäisyydet aiheuttavat omat haasteensa planetaarisen mittakaavan renderöintiin. Tässä tutkielmassa taustoitetaan reaaliaikaista planeettarenderöintiä, esitellään joitain planetaarisen maaston generointiin soveltuvia menetelmiä, sekä kuvaillaan suuresta mittakaavasta aiheutuvia ongelmia ja niiden ratkaisuja. Lisäksi esitetään kolme, hieman toisistaan poikkeavaa planetaarisen maaston reaaliaikaiseen renderöintiin suunnattua menetelmää, jotka kehitettiin osana tätä tutkimusta.