Hautalahden aliupseeri- ja upseerikylän kulttuurisen arvon rakentuminen - Nousiainen, Katri (2019)
Maisterintutkielma käsittelee puolustushallinnon 1940–1941 rakennuttamaa entistä aliupseeri- ja upseerikylää Savonlinnan Kerimäen Kumpurannan Hautalahdessa. Suomeen rakennettiin talvisodan jälkeen useita niin sanottuja korpivaruskuntia tyyppipiirustuksilla ja alueita on vielä jonkin verran jäljellä. Aliupseeri- ja upseeritalojen A1 ja A2 tyyppipiirustukset on suunnitellut arkkitehti Elsi Borg (1893–1958) työskennellessään puolustuslaitoksella. Puolustuslaitoksen talvisodan jälkeistä parakkirakentamista ei ole tutkittu. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten Hautalahden parakkialue on muuttunut vuosien varrella, mitkä seikat ovat vaikuttaneet sen säilymiseen näihin päiviin saakka ja miten alueen kulttuuriperintöarvo muodostuu.