Retention in free-to-play mobile games : a case study - Koski, Timo (2019)
Ilmaisia mobiilipelejä tulee päivittäin valtavasti lisää suurimpiin markkina-paikkoihin. Kilpailu käyttäjistä on kovaa, sillä pelien on pidettävä kiinni käyttäjistään, jotka voivat helposti vaihtaa pelistä toiseen. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on syventää ymmärrystä pelaajapysyvyydestä ja erityisesti siitä, millaisia keinoja pelinkehittäjillä on pelin sisäisillä mekaniikoilla saada pelaajat palaamaan peliin useana päivänä. Vastauksia käyttäjäpysyvyyden tärkeyteen ja ominaisuuksiin sekä ilmaisten mobiilipelien menestystekijöihin tutkittiin kirjallisuuskatsauksen, haastatteluiden, menestyneiden pelien analyysin ja tapaustutkimuksen keinoin. Haastateltavina oli julkaisijoita, joilla on paljon dataa peleistä ja pelaajista. Menestyneiden mobiilipelien analyysillä peleistä löydettiin mekaniikkoja, jotka sopivat eri pelaajatyypeille. Tapaustutkimuksen kohteena oli ilmainen mobiilipeli Zombiefall, joka julkaistiin tutkimuksen aikana kuusi kertaa. Jokaisella kerralla peliin oli tehty pieniä muutoksia. Julkaisuista saatu data osoitti muutosten nostaneen pelin käyttäjäpysyvyyttä, mutta ei paljoa. Tutkimusmateriaalista muodostettiin kahdeksan empiiristä päätelmää. Tutkimuksen tuloksena oli, että pelaajapysyvyys on tärkeää pelin menestykselle. Pelialalla ei ole yhtenäistä näkemystä siitä, milloin pelaajapysyvyys on riittävän hyvä julkaisuun. Pelissä edistyminen on tärkeää pelaajapysyvyydelle ja edistyminen voi tapahtua monella tapaa. Menestyneet ilmaiset mobiilipelit pakottavat pelaajan odottamaan, ennen kuin pelaaja voi jatkaa pelaamista tai saa palkintoja. Lisäksi menestyneet ilmaiset mobiilipelit ottavat kaikki pelaajatyypit huomioon. Mekaniikkoja pelaajapysyvyyden nostamiseksi on monia, ja mekaniikat voidaan jakaa kolmeen kategoriaan. Havaintojen perusteella pelaajapysyvyyden nostaminen on vaikeaa.