Neuroverkot edistämässä muusikon ja digitaalisen soittimen välistä sensomotorista yhteensopivuutta - Kaartinen, Lauri (2019)
Tutkimuksen tarkoituksena on ollut tutkia sitä, miten keinotekoiset neuroverkot voivat edistää muusikon ja soittimen välistä sensomotorista yhteensopivuutta ratkaisemalla soittimien käyttämiseen liittyviä ongelmia. Varsinkin syväoppivia neuroverkkoja on käytetty laajalti eri aloilla, mutta musiikkiin liittyen muusikon ja soittimen välisen suhteen ja yhteistoiminnan tutkimus on harvoin esiintyvää. Keinotekoisia neuroverkkoja tarkastellaan vuorovaikutteisena osana musiikin luomista ja kokemista. Sensomotorisuuden voisi nähdä soittokokemuksien ytimessä, sillä musiikkia tehdään ja ymmärretään ainakin osin kehon ja sen aistien avulla. Keholliset kokemukset saattavat pitkälti vaikuttaa siihen, miten vuorovaikutusta ja kulttuurista toimintaa ymmärretään.