Finanssialan murroksen vaikutus pankkien IT-strategiaan - Naukkarinen, Esa (2019)
Finanssialan murrosta vie eteenpäin kolme tekijää. Ensimmäinen näistä on Euroopan Unionin toinen maksupalveludirektiivi (PSD2). Se pakottaa pankit avaamaan maksamisen rajapinnat kolmansille osapuolille. Toinen murrosta eteenpäin vievä trendi on FinTehcin alalla toimivat yritykset, jotka hyödyntävät digitaalista teknologiaa finanssialan palveluissa. Kolmas finanssialan muutoksen trendeistä on alustatalouteen liittyvä Open Banking. Tutkimuksessa selvitettiin, millainen on finanssialan murroksen vaikutus pankkien IT-strategiaan. Aihe on ajankohtainen juuri nyt, koska PSD2 tulee voimaan vaiheittain vuosina 2018 – 2019, ja avoimet maksamisen rajapinnat tulevat muovaamaan finanssialaa ja maksamisen tapoja. Maksamisen rajapintoja voivat käyttää hyväkseen keskenään kilpailevat pankit, FinTechin-alan yritykset ja erilaiset alustatalouden toimijat. Laadullisen tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluin ja analysoitiin teemoittelemalla. Tutkimuksessa haastateltiin kymmentä finanssialan hyvin tuntevaa asiantuntijaa. Tutkimuksessa esitettiin kirjallisuuskatsaus, jota käytettiin tutkittaessa finanssialan murroksen vaikutusta pankkien IT-strategiaan. Tutkimusten tulosten perusteella pankit tiedostavat finanssialan murroksen. Joskin pankkien muutos finanssialan murrokseen IT-strategisesti on vasta alussa. IT-strategisesti finanssialan murros on pankeille iso ajattelutavan muutos niin organisatorisesti kuin järjestelmienkin kannalta.