Joukkoistaminen ohjelmistotuotannossa - Simula, Leevi (2019)
Kovaa vauhtia digitalisoituva yhteiskunta kasvattaa ohjelmistojen tarvetta aina infrastruktuurijärjestelmistä yritysten ja organisaatioiden tietojärjestelmiin. Yksi keino tuottaa ohjelmistoja tehokkaammin on joukkoistaminen, jossa osaamiseltaan monimuotoisen joukon osaamista hyödynnetään ongelmien ratkaisemisessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia kirjallisuuskatsauksen muodossa, miten joukkoistamista voidaan hyödyntää ohjelmistotuotannon eri vaiheissa. Tutkielman tavoitteena oli myös kerätä yhteen tietoa joukkoistamisen hyödyntämisen mahdollisuuksista, jotta esimerkiksi joukkoistamista liiketoiminnassaan harkitsevat yritykset saisivat tutkielmasta kuvan, miten he voisivat hyödyntää joukkoistamista ohjelmistotuotannossaan. Tutkielman perusteella todettiin, että joukkoistamista hyödynnetään erityisesti ohjelmistoprojektin ohjelmointi- ja testausvaiheessa, joista on julkaistu monipuolisesti tieteellisiä artikkeleita. Maailmalla on myös kaupallisia markkinapaikkoja, jotka tarjoavat joukkoistamista näihin ohjelmistoprojektin vaiheisiin. Joukkoistamista voidaan hyödyntää myös ohjelmistoprojektin määrittely-, suunnittelu- sekä käyttöönotto- ja ylläpitovaiheissa, mutta tieteellisiä artikkeleita oli julkaistu näistä vaiheista melko vähän. Lisäksi markkinoilla ei juurikaan ole yrityksiä, jotka tarjoaisivat joukkoistamista näihin ohjelmistoprojektin vaiheisiin. Tutkielman perusteella joukkoistetun ohjelmistotuotannon suurimmiksi eduiksi voidaan sanoa nopeus, edullisuus ja joustavuus. Suurimmiksi haasteiksi puolestaan kuuluvat joukon motivoiminen ja joukkoistetun työn laatu. Joukkoistettu ohjelmistotuotanto on kasvattanut viime vuosina suosiotaan, ja laajempi tutkimus sen hyödyistä ja haasteita kannustaa sen käytön lisääntymiseen myös tulevaisuudessa.