API-rajapintojen hallinta ja tietoturva - Frisk, Sami (2019)
Nykyaikaiset web-pohjaiset rajapinnat ovat käytössä digitaalisessa maailmassa kaikkialla. Rajapintoja on niin pilvipalveluiden takana, esineiden internetissä, mobiilisovelluksissa, kuin järjestelmien välisissä integraatioissa. Rajapintojen hallinta ja niiden tietoturva ovat nousseet esille viime vuosina julkisessa kes-kustelussa tietoturvahyökkäysten myötä. Organisaatioissa on myös havaittu ongelmia sen suhteen, miten API-rajapintoja voidaan hallita niiden elinkaaren eri vaiheissa. Tutkielmassa tutustuttiin web pohjaisten rajapintojen taustoihin ja tämän hetkiseen yleisimmin käytettyyn arkkitehtuurimalliin, joka on REST. API-rajapintojen hallinnan eri haasteita esiteltiin yleisellä tasolla ja kuvattiin hallintaohjelmistojen eri ominaisuuksia. Tietoturvan osalta tunnistettiin ylei-simpiä haavoittuvuustyyppejä, jotka teknisessä mielessä ovat hyvin yhteneväi-siä web-sovellusten haavoittuvuuksien kanssa. Teknisen näkökulman lisäksi API-rajapintojen haavoittuvuuksiin voidaan lukea inhimillisemmät seikat, ku-ten turvallisuudentunne tai huolimattomuus. Ratkaisut rajapintojen haavoittu-vuuksilta suojautumiseksi ovat teknisessä mielessä samoja web sovellusten suojautumisten kanssa. Tutkielmassa esiteltiin myös API-tietoturvakerrokseen liittyvä arkkitehtuuriehdotus, joka koostuu kolmesta eri API-tietoturvatasosta malliratkaisuineen.