Kyberturvallisuus yritysstrategiassa - Vidgren, Jiri (2019)
Kyberturvallisuuden integroiminen osaksi yrityksen kaikkia toimintoja, henkilöstön kouluttaminen ja tietoisuuden lisääminen vaativat yrityksen korkeimman johdon vastuunkantoa ja sitoutumista. Yritysjohdon tärkeimpänä työkaluna yrityksen ohjaamiseen on yritysstrategia, joka on yrityksen kattavin kokonaissuunnitelma siitä, miten yritys suorittaa kokonaistehtäväänsä, eli missiota. Tämän kirjallisuuskatsauksena toteutetun tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten kyberturvallisuus ilmenee yritysstrategiassa ja millaisia hyötyjä kyberturvallisuuden integroinnilla yritysstrategiaan voidaan saavuttaa. Tutkielmassa tarkastellaan kyberturvallisuuden implementointia yritysstrategiaan, yrityksen johdon ja henkilöstön roolia tässä jatkuvaluonteisessa prosessissa sekä yritysjohdon sitoutumista ja vastuunkantoa. Tutkielmassa luodaan katsaus kyberturvallisuuden yritysstrategisen implementoinnin vaikuttavuuden arviointiin ja saavutettaviin hyötyihin. Kyberturvallisuuden implementointi yrityksen kokonaisstrategiaan viestii tehokkaalla tavalla koko yritysorganisaation henkilöstölle, että ylin johto on vastuullisesti sitoutunut yrityksen kyberturvallisuuden jatkuvaan ylläpitoon ja kehittämiseen. Kyberturvallisuuden yritysstrategisesta integroinnista saavutettavista hyödyistä keskeisimpiä ovat yrityksen parantunut suojaus kyberhyökkäyksiä vastaan, kyky ylläpitää toimintakykyä muuttuvissa olosuhteissa, valmius kohdata häiriöitä ja kriisejä sekä koko organisaation tasoinen tietoisuus yrityksen kyberturvallisuudesta. Muita hyötyjä ovat muun muassa yritysimagon parantuminen ja sitä kautta vaikutukset yrityksen arvostukseen myös osakemarkkinoilla.