APT-operaation inhimilliset tekijät : operaation tarkastelu päätöksenteon näkökulmasta - Siukonen, Veikko (2019)
Tietoverkkohyökkäysten määrä, niiden kehittyneisyys ja vaikutukset ovat kasvaneet merkittävästi viime vuosina. Erityisesti edistyneistä ja pitkäkestoisista uhkista (Advanced Persistent Threat, APT) on muodostunut turvallisuusuhka yksilöille ja organisaatioille, kuten Iranin ydinaseohjelman hidastaminen 2010, ukrainalaiseen sähkövoimalan järjestelmiin tunkeutuminen 2015 ja Yhdysvalloissa demokraattipuolueeseen kohdistunut tietomurto 2016. Havaituista operaatioista laaditut raportit ovat luonteeltaan teknisiä ilman inhimillisen ulottuvuuden arviointia ja keskittyvät operaatiossa käytettyjen haittaohjelmien, toimittamismenetelmien sekä hyökkääjän ja kohteen välisen verkkoliikenteen analysointiin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on laajentaa tarkastelukulmaa tutkimalla hyökkääjän inhimillistä ulottuvuutta päätöksenteossa. Erittelemällä operaation päätöksentekoprosessia ja siihen vaikuttavia tekijöitä voidaan hyökkääjästä saada merkityksellistä tietoa suojautumismenetelmien kehittämiseksi. Operaation vaiheiden mallintamiseksi on valittu seitsemänvaiheinen Intrusion Kill Chain (IKC) malli. Malli perustuu periaatteeseen, jonka mukaan operaatio koostuu toisiaan seuraavista vaiheista ja siirtyminen seuraavaan vaiheeseen edellyttää onnistumista edellisessä. Päätöksentekoprosessin mallintamiseen on valittu John Boydin esittelemä nelivaiheinen OODA-loop (Observation, Orientation, Decision, Action). Tämä on kvalitatiivinen tutkimus, joka pyrkii teoriasidonnaisen sisällönanalyysin keinoin vastaamaan tutkimustehtävään. Tutkimus on luonteeltaan kartoittava. Analyysiaineisto koostuu APT-ryhmien toimintaa käsittelevistä julkisista raporteista. Tutkimuksen keskeisin tulos on, että tässä tutkimuksessa esiteltävää IKC-mallin ja OODA-loopin yhdistävää teoreettista viitekehystä voidaan soveltaa APT-operaation päätöksentekoprosessin jäsentämiseen ja analysoimiseen. Lisäksi johtopäätöksinä esitetään, että hyökkääjän päätöksentekoprosessin tunnistaminen mahdollistaa suojautumismenetelmien kehittämisen.