"Semmoinen lämmön ja surun tunne kulki välillämme" : kokemuksia hyväksyvästä kohtaamisesta - Rantala, Eeva (2019)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli ymmärtää hyväksyvän kohtaamisen ilmiötä. Tutkimuksessa tarkasteltiin 10 ihmisen kokemuksia siitä, miten he tällaisen kohtaamisen käsittävät ja millaisia elementtejä ja laajempia merkityksiä siihen heidän kokemuksissaan sisältyy. Tutkimuksen tavoitteena oli näin tuoda esille hyväksyvään kohtaamiseen liittyvää inhimillistä tietoa ja siten lisätä tietoisuutta ilmiön luonteesta. Tutkimuksen aineisto kerättiin kirjoituspyynnön avulla ihmisten kirjoituksista. Tämä kirjoituspyyntö oli avoin kaikille täysi-ikäisille ihmisille, jotka pystyvät kirjallisesti ilmaisemaan itseään. Tutkimukseen osallistui 14 henkilöä, ja aineistoksi saatiin lopulta yhteensä 10 kirjoitusta. Aineisto analysoitiin fenomenologisen analyysin vaihein. Analyysin tuloksena kaikkia tutkittavia yhdistäviä hyväksyvään kohtaamiseen sisältyviä elementtejä löytyi kolme ja laajempia merkityskokonaisuuksia yksi. Hyväksyvään kohtaamiseen liittyviä kaikille tutkittaville yhteisiä elementtejä olivat avoimuus, toisen tasavertainen arvostaminen ja kaikenlaisten tunteiden hyväksyminen. Näihin kohtaamisiin sisältyvä laajempi yhteinen merkityskokonaisuus oli tutkittavien motivaatio reflektoida kokemaansa ja siten jatkuvasti kehittää itseään ja taitojaan yhä uusissa kohtaamisissa. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että hyväksyvään kohtaamiseen liittyy paljon inhimillisiä piirteitä, haavoittuvaisuutta ja tarvetta tulla nähdyksi ja arvostetuksi omana itsenään, kaikenlaisine tunteineen. Lisäksi tällaiset kohtaamiset voivat sisältää myös sellaisia merkityksiä, joiden arvon ihminen saattaa ymmärtää vasta pitkän ajan jälkeen.