"Haluan pysähtyä. Haluan pysähtyä juuri tähän." : kokemuksia kirjoittamisesta paikassa P 60°20,888' ja I 20°44,701' - Sarkkinen, Silja (2019)
Tutkielmani tavoitteena on selvittää, onko luomani residenssinomainen tila minulle ihanteellinen kirjoittamisympäristö ja mitkä tekijät vaikuttavat kirjoittamiseni ihanteelliseen tilaan. Rakennan koeasetelmaksi ”residenssin” Ahvenanmaan ulkosaaristoon. Tutkimuksen menetelmiä ovat autoetnografia ja temaattinen sisällönanalyysi. Tutkimusaineistoni koostuu ensisijaisesti päiväkirjamerkinnöistä kolmen kuukauden ajanjaksona, jolloin asun noin puolet ajasta saaristossa reilun viikon tai parin ajanjaksoissa. Pidän myös tutkimuspäiväkirjaa ja kirjoitan aamusivuja. Lähtöoletuksiani on, että kirjoittamiseni tarvitsee kauniin luonnonläheisen rauhallisen paikan ja aikaa. Nämä ja vahva motiivi vaikuttavat myös kirjoittamiseen luovana toimintana. Uskon, että kirjoittaminen on taito, jonka voi oppia ja jossa voi tulla paremmaksi. On kirjoitettava säännöllisesti ja luotava kirjoittamista tukevia rutiineja. Se, kenelle ja miksi kirjoitetaan, vaikuttaa myös kirjoittamisprosessiin ja sen laatuun. Temaattisen sisällönanalyysin perusteella tutkimusaineistostani nousi kirjoittamiseen liittyen esille neljä teemaa. Ensimmäinen liittyy kirjoittamisen yhteisöllisyyteen otsikolla mitä ja kenelle kirjoitan? Toinen teema saa nimen kirjoittamisen säännöllisyys ja rutiinien luominen. Kolmatta kutsun kirjoittamisen leppoisaksi ajaksi, ja siinä korostuu joutilaisuuden ja ajan merkitys kirjoittamisen mahdollistajana. Neljäs teema ovat itselleni ihanteellisen kirjoittamisen tilan edellytykset, ja nimeän sen kirjoittamisen sunnuntaiksi. ”Kirjoittamisen sunnuntain” tärkeimpiä elementtejä ovat huoleton ja riehakas mieli, yksinolo, mukava ympäristö, toimintavire ja tarpeeksi aikaa. Nämä tekevät kirjoittamisesta nautinnollista sisältäen ripauksen flow’ta. Luomani residenssiomainen tila ruokkii kirjoittajuuttani ja löydän niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat ihanteellisen kirjoittamisen tilaani. Muutokseen menee kuitenkin aikaa, sillä konkreettisen taloksi asettumisen lisäksi on myös asetuttava taloksi omaan kirjoittajuuteensa Jos haluaa olla kirjoittaja, on oltava motivoitunut ja tehtävä päätös kirjoittamisen tärkeydestä. On tärkeää luoda rutiineja, joiden avulla kirjoittaa paljon, säännöllisesti ja suunnitellusti. Säännöllinen päiväkirja ja aamusivut auttavat prosessissa. Kokemukseni piirtyy elämänmakuisena, uskottavana ja mahdollisena tarinana.