“Kaiken maailman ilmastopakolaisia” : asiantuntijoiden käsityksiä ilmastopakolaisuuden suhteesta muuttoliikkeeseen Pohjois-Afrikan ja Afrikan sarven alueella - Jurvelin, Vilja (2019)
Tässä tutkielmassa käsitellään asiantuntijoiden käsityksiä Pohjois-Afrikan ja Afrikan sarven alueen ilmastopakolaisuudesta. Ilmastopakolaisuudella tarkoitetaan pakotettua maahanmuuttoa, johon vaikuttaa ilmastonmuutoksen vaikutukset tai luonnonkatastrofit, joiden vuoksi henkilö joutuu pakenemaan elinkelvottomaksi muuttuneesta ympäristöstä tilapäisesti tai pysyvästi. Ilmastopakolaisuus on käsitteenä noussut esille tiedeyhteisössä ilmastonmuutoksen myötä erityisesti 2000-luvulla. Ilmastopakolaisuuteen liittyvien ongelmien, kuten käsitteen määrittelemättömyyden ja kansainvälisessä laissa ilmenevän tunnistamattomuuden, vuoksi on tutkimus ollut määrällisesti vähäistä ja tutkimustulokset kiisteltyjä. Tutkimukseni tavoitteena on ollut tavoittaa alan asiantuntijoiden käsityksiä ilmastopakolaisuudesta ilmiönä ja sen merkityksestä olemassa olevaan muuttoliikkeeseen sekä siihen vaikuttaviin taustasyihin Pohjois-Afrikan ja Afrikan sarven alueella.