The connections between K-complex activity and the functioning of declarative memory - Kaarnalehto, Elisa; Kinnunen, Veera (2019)
Unella on tärkeä merkitys pitkäkestoisen muistin tehokkaassa toiminnassa. Tyypillisesti pitkäkestoinen muisti jaetaan toimintatapamuistiin, joka sisältää taidot ja toimintatavat sekä asiamuistiin, joka puolestaan sisältää tietomuistin ja tapahtumamuistin. Tietomuisti sisältää yleistä faktatietoa, kun taas tapahtumamuisti sisältää aikaan ja paikkaan sidoksissa olevia kokemuksia. Uni sen sijaan jaetaan perusuneen (engl. non rapid eye movement sleep eli NREM) sekä vilkeuneen (engl. rapid eye movement sleep eli REM). Unessa esiintyy myös erilaisia mikrorakenteita. Asiamuistiin luokiteltavissa olevan tiedon omaksumisessa ja konsolidaatiossa keskeisessä asemassa ovat kaksi perusunen mikrorakennetta: unisukkulat ja hidasaallot. Yksi keskeinen perusunen mikrorakenne on myös K-kompleksi. Sen merkitystä asiamuistin toiminnassa ei kuitenkaan juurikaan ole tutkittu. Tässä tutkimuksessa mittasimme koehenkilöiden unta polysomnografialla kolmena peräkkäisenä yönä. Lisäksi mittasimme heidän tietomuistinsa toimintaa Rey Auditory Verbal Learning Test -nimisellä testillä sekä tapahtumamuistin toimintaa Logical Memory -nimisellä testillä. Koehenkilöt suorittivat testit toisen mittausyön jälkeisenä mittauspäivänä. Lisäksi kolmannen mittausyön jälkeisenä mittauspäivänä suoritettiin vielä viivästetyt mieleenpalautukset. Tuloksemme osoittivat, että uuden tiedon oppiminen ei vaikuta K-kompleksimäärään, vaan K-kompleksimäärä on yksilöllinen ominaisuus, joka vaikuttaa asiamuistiin. Mitä korkeampi yksilölle ominainen K-kompleksimäärä on, sitä paremmin hän omaksuu tietomuistiin luokiteltavissa olevaa tietoa. Näin ollen tutkimuksemme lisäsi tietoa unen ja asiamuistin välisistä yhteyksistä. Arvelemme, että K-kompleksien merkitys asiamuistin toiminnassa selittyy K-kompleksien, hidasaaltojen ja unisukkuloiden toiminnallisella yhteydellä. Lisäksi tuloksemme viittaavat siihen, että tietomuisti hyötyy pääosin perusunesta ja tapahtumamuisti vilkeunesta. Tutkimuksemme siis osoitti paitsi sen, että K-kompleksiaktiivisuudella saattaa olla hyvinkin merkityksellinen asema asiamuistin toiminnassa, myös sen, että asiamuistin kahden osa-alueen toimintaan näyttäisivät vaikuttavan eri unen osa-alueet.