Kyberturvallisuusalan työvoiman kysyntä, saatavuus ja kehittäminen vastaamaan työvoiman tarvetta Suomessa - Niemelä, Jukka (2019)
Tutkimuksessa selvitetään kyberalan työvoiman saatavuutta rekrytoivien organisaatioiden näkökulmasta. Tutkimus käy läpi työnantajien kokemuksen soveltuvan työvoiman tarjonnasta, työvoiman tarpeesta, osaamistasosta ja koulutuksen vastaavuudesta työmarkkinoiden tarpeisiin. Kyberalan työntekijän ominaisuuksista luodaan työntekijäprofiili sekä kartoitetaan kyberalan koulutustarjontaa Suomessa. Teemahaastatteluna suoritettua laadullista tapaustutkimusta täydennetään kerätyllä kirjallisella aineistolla työpaikkamääristä, kompetensseista ja kyberalan oppilaitosten tarjonnasta. Tulosten perusteella kyberalan työvoiman saatavuus on heikolla tasolla. Rekrytoivat organisaatiot ovat joutuneet laskemaan odotuksia hakijoiden osaamistasosta, että ovat saaneet avoimet tehtävät edes pääosin täytettyä. Koulutusmäärät sekä opetuksen laatu täyttävät työnantajien vaatimukset vain melko hyvin. Osaamisen tasoon ja laajuuteen on saatava merkittävää parannusta, jotta se täyttää työmarkkinoiden tarpeet. Kyberalan merkitys maailmassa kasvaa jatkuvasti. Heikolla työvoiman saatavuudella on kansallisesti merkitystä talouden ja turvallisuuden sektoreilla, jos osaamisen merkittävä vaje jatkuu pitkään.