Teknologiainvaasion aiheuttama teknostressi yksilöiden vapaa-ajalla - Klemetti, Arttu (2019)
Älypuhelimien yleistymisen myötä ihmiset ovat nykyään erityisen alttiita niiden aiheuttamille häiriöille ja keskeytyksille. Tämän lisäksi ihmiset kokevat usein, etteivät he tule toimeen ilman älypuhelimiaan, minkä vuoksi he myös pitävät niitä mukanaan jatkuvasti kaikkialla. Näin ollen älypuhelimiin saapuvat erilaiset ilmoitukset ovat omiaan häiritsemään yksilöiden vapaa-aikaa ja tästä syystä moni kokeekin ahdistusta siitä, että ne ovat ikään kuin vallanneet heidän vapaa-aikansa. Moni myös kokee velvollisuuden tunnetta olla tavoitettavissa ajasta tai paikasta riippumatta. Tätä kyseistä ilmiötä kutsutaan teknologiainvaasioksi. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, mistä tekijöistä älypuhelimien aiheuttama teknologiainvaasio rakentuu sekä kuinka niiden vaikutuksia voisi lieventää. Tutkimusaineisto kerättiin haastattelemalla teknologiainvaasiosta kärsiviä henkilöitä. Tutkimustulosten perusteella merkittävimpiä teknologiainvaasiota aiheuttavia sovelluksia olivat erilaiset viestintään tarkoitetut sovellukset sekä sosiaalisen median palvelut. Keskeisimmät kyseisien sovellusten häiritsevyyteen liittyvät taustavaikuttajat olivat yksilön sosiaaliset verkostot sekä muut palvelunkäyttäjät. Tutkimuksessa esiintyi myös muitakin sovelluksia sekä taustavaikuttajia, mutta niiden osuus ei ollut yhtä merkittävä. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta, että yksilöiden kannalta tehokkaimmat keinot lieventää älypuhelimien aiheuttamaa teknologiainvaasiota ovat niin sanotut vaimentavat keinot, kuten esimerkiksi ilmoitusäänien mykistäminen, sekä tietyissä tilanteissa älypuhelimien käyttöä rajoittavat keinot. Sovellusten poistamista sen sijaan kritisoitiin monilta osin tutkimukseen osallistuneiden toimesta, koska heidän mielestään eri sovellukset kuuluvat osaksi älypuhelimia.