Lahopuu - pelinappula Suomen biodiversiteetti- ja energiapuupolitiikassa - Keränen, Sara (2019)
Lahopuun määrän väheneminen ja sen laadussa tapahtuneet muutokset ovat johtaneet monien siitä riippuvaisten lajien uhanalaistumiseen. Puuston korjuun lisääminen edistää tätä kehitystä. 2000-luvun alusta lähtien Suomen talousmetsistä on korjattu energiapuuta. Energiapuunkorjuutavoitteita ohjataan poliittisilla strategioilla. Tämän tutkielman aineistona olivat Kansallinen metsästrategia 2025, Kansallinen energia- ja ilmastostrategia sekä Kansallinen biodiversiteettistrategia, jotka kukin vaikuttavat metsien käyttöön. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisia todennäköisiä vaikutuksia näillä strategioilla on lahopuun määrään. Lisäksi selvitettiin, onko strategioiden välillä ristiriitoja ja mihin mahdolliset ristiriidat voivat johtaa lahopuun määrässä, energiapuun käytössä sekä metsäekosysteemin rakenteessa ja tilassa. Hakkuutavoitteet ovat kasvamassa muun muassa energiapuun osalta. Samanaikaisesti Suomen pitäisi noudattaa ilmastotavoitteita, jotta se osaltaan hillitsisi ilmastonmuutosta. Tässä yhteydessä metsien hiilivarastolla on merkittävä rooli. Kasvavat hakkuumäärät ja ilmastotavoitteet sopivat huonosti yhteen, eikä Suomi kykene tulevalla vuosikymmenellä täyttämään ilmastovelvoitteitaan metsien käytön osalta. Myös biodiversiteettistrategian toteutuminen on uhattuna. Kasvavien hakkuumäärien myötä metsäluonnon biodiversiteetti tulee vähenemään ja metsälajien uhanalaistuminen jatkumaan. Biodiversiteetin ylläpito ja metsänkäytön tavoitteet voidaan kuitenkin yhdistää: maisemien jako eri tavoin käsiteltäviin kolmanneksiin tarjoavat yhden varteenotettavan vaihtoehdon tähän. Keskittämällä metsien suojelu ja metsätalous omille riittävän suurille alueilleen, voidaan turvata metsälajeille riittävä määrä sopivaa elinympäristöä ja lahopuuta. Nykyisellään poliittisista strategioista ainoastaan metsätalouden tavoitteet täyttyvät, kun taas ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteet jäävät täyttymättä. Nykyisessä metsätaloudessa lahopuu tulee edelleen vähenemään ja laatu heikkenemään koko Suomessa.