Applying sustainable supply chain management practices in mitigating scope 3 greenhouse gas emissions in UPM’s value chain : a case study - Piila, Noora (2019)
Kekseiset sidosryhmät odottavat enenevässä määrin yritysten hillitsevän niin kutsuttuja scope 3 kasvihuonekaasupäästöjään, eli yrityksen arvoketjussa syntyviä epäsuoria kasvihuonekaasupäästöjä (WRI/WBCDS, 2011). Yritykset kohtaavat kuitenkin lukuisia haasteita pyrkiessään jalkauttaamaan päästöjen raportointi- ja hillintäkäytäntöjä arvoketjuunsa (McKinnon, 2010; Patchell, 2018). Kestävän toimitusketjujen hallinnan käytännöt tarjoavat apua moniin näistä haasteista (Patchell, 2018). Tämä kvalitatiivinen tapaustutkimus perehtyy edellytyksiin soveltaa kestävän toimitusketjujen hallinnan periaatteita tavaroiden ja palveluiden hankinnasta, sekä kuljetuksista ja jakelusta (ylävirta) aiheutuvien scope 3 -kasvihuonekaasupäästöjen hillintään metsäsektorilla toimivan suuryrityksen UPM:n arvoketjussa. Tutkimus keskittyy kahteen tutkimusalueeseen, jotka ovat: ’Kestävään toimitusketjujen hallintaan sisältyvien vihreän hankinnan ja vihreän logistiikan prosessien mukauttaminen edistämään scope 3 kasvihuonekaasupäästöjen hillintää’, sekä ’ostajan ja toimittajan näkökulmat käytännön kestävän toimitusketjujen hallinnan keinoihin, joilla scope 3 kasvihuonekaasupäästöjä voidaan hillitä UPM:n arvoketjussa’. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään scope 3 kasvihuonekaasupäästöjen hillintää kestävän toimitusketjujen hallinnan kautta kuvaavaa prosessikaaviota, joka on koostettu alan aiemmissa tutkimuksissa kehitetyistä teoriakomponenteista. Ensimmäisen tutkimusalueen puitteissa esitetään käytännön lähestymistavat, joilla scope 3 päästöjä voidaan hillitä vihreiden hankintojen ja vihreän logistiikan keinoin. Toisen tutkimusalueen osalta perehdytään paitsi yleisiin vastuullisuuden johtamisen keinoihin, myös sekä ostajan että toimittajan kannalta hyödyllisten vihreiden tietojärjestelmien kehittämiseen ja tapoihin edistää scope 3 -päästöraportointia. Tutkimuksen löydökset on koostettu kattavaan prosessikaavioon, joka havainnolistaa hankinnoista ja logistiikasta aiheutuvien scope 3 kasvihuonekaasupäästöjen hillintää UPM:n arvoketjussa.