Is human the weakest link in information security? : systematic literature review - Jalkanen, Jaakko (2019)
Tämä pro gradu -tutkielma tutkii ihmisen roolia tietoturvassa sekä esittää tunnetuimpia tietoturvaheikkouksia. Tutkielma on toteutettu systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin ja siinä etsitään vastausta tutkimuskysymykseen ”onko ihminen tietoturvan heikoin lenkki”. Tutkielma koostuu 31 pääartikkelin, sekä niiden lähteiden analyysistä, joiden pohjalta on tutkittu väitettä tai oletusta, jonka mukaan ”ihminen on tietoturvan heikoin lenkki”. Tutkimuksen johtopäätöksissä todetaan, että kyseistä väitettä, sekä sen eri versioita on käytetty hyvin laajamittaisesti tietoturvakirjallisuudessa, vaikka tieteellistä näyttöä ihmisen roolista heikoimpana lenkkinä ei tutkimuksessa löydetty tai edes pyritty löytämään. Tämän tiedon avulla organisaatiot pystyvät yhä paremmin näkemään, missä organisaatioiden ”heikoin lenkki” mahdollisesti sijaitsee, sekä myös suhtautumaan tietoturvakirjallisuuden yleistyksiin pienellä varauksella. Tässä tutkielmassa esitellään myös esimerkki tietomurtoja, sekä analysoidaan niiden kompleksisuutta.