Tekstin representointi katkaistulla pääakselihajotelmalla luokittelussa - Patron, Anri (2019)
Tekstin representaatio on kiinteä osa luonnollisen kielen prosessointia, sillä se mahdollistaa luonnollisten kielten laskennallisen analysoinnin. Yleiset representaatiomenetelmät ovat syntaksiin perustuvia. Luonnolliseen kieleen liittyy kuitenkin olennaisesti tulkinnanvaraisuutta, mikä aiheuttaa syntaktisiin representaatioihin vääristymiä. Tutkielmassa tarkastellaan tekstin representointia katkaistulla pääakselihajotelmalla luokitteluongelman näkökulmasta. Pääakselihajotelmalla approksimoimalla tekstiaineistosta voidaan löytää termien ja dokumenttien assosiatiivisten yhteyksien rakenne, jota voidaan käyttää tekstin representointiin. Menetelmällä saatavat tulokset vaikuttavat lupaavilta syntaksiin perustuviin representaatiomentelmiin verrattuna.