Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin

Tutkielmassa selvitetään, kuinka suomalaisissa sanomalehdissä uutisoidaan muuntogeenisistä elintarvikkeista, minkälaisia riskejä ja mahdollisuuksia niiden kerrotaan sisältävän. Lainsäädännön, tiedeyhteisöjen sekä kuluttajien suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin on ollut Suomessa melko ki...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Kauppinen, Vera
Other Authors: Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, Faculty of Humanities and Social Sciences, Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Department of Social Sciences and Philosophy, Jyväskylän yliopisto, University of Jyväskylä
Format: Bachelor's thesis
Language:fin
Published: 2019
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/64160
_version_ 1826225818625376256
author Kauppinen, Vera
author2 Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_facet Kauppinen, Vera Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä Kauppinen, Vera Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Faculty of Humanities and Social Sciences Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Department of Social Sciences and Philosophy Jyväskylän yliopisto University of Jyväskylä
author_sort Kauppinen, Vera
datasource_str_mv jyx
description Tutkielmassa selvitetään, kuinka suomalaisissa sanomalehdissä uutisoidaan muuntogeenisistä elintarvikkeista, minkälaisia riskejä ja mahdollisuuksia niiden kerrotaan sisältävän. Lainsäädännön, tiedeyhteisöjen sekä kuluttajien suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin on ollut Suomessa melko kielteistä. 2010-luvun aikana saavutetut geeniteknologian edistysaskeleet ovat kuitenkin muovanneet näitä mielipiteitä myönteisemmiksi. Nykyisin lainsäädännön nähdäänkin etenkin tutkimusaineistossa tarvitsevan pikaista uudistusta uusien innovaatioiden käyttöön saamiseksi. Tutkielman aineistoksi on valittu 26 suomalaisissa sanomalehdissä julkaistua artikkelia vuosilta 2017-2019. Suurin osa artikkeleista on julkaistu Helsingin Sanomissa sekä Maaseudun Tulevaisuudessa, mutta joukossa on myös yksittäisiä artikkeleita pienempilevikkisistä sanomalehdistä. Tutkimuskysymyksen kannalta oleelliset artikkelit on valittu Epress-palvelusta järjestelmällisesti hakien erilaisilla hakusanoilla. Aineistoa on analysoitu laadullisen aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Menetelmä perustuu artikkeleista löytyvien, toistuvien kategorioiden tunnistamiseen erojen ja yhtäläisyyksien avulla ilman ennalta määrättyjä oletuksia. Tavoitteena on muodostaa ilmiöstä kuvaus, joka on mahdollista liittää laajempaan kontekstiin. Analyysin tuloksena on luotu 4 teemaa, jotka ovat 1) Ympäristö, 2) Talous ja lainsäädäntö, 3) Sosiaalinen ulottuvuus sekä 4) Teknologia. Näiden teemojen avulla artikkeleissa esiintyviä muuntogeenisiin elintarvikkeisiin liitettyjä riskejä ja mahdollisuuksia tutkitaan aihepiireittäin. Ympäristö-teemassa vahvasti esille nousevat erilaiset ominaisuudet, joilla kasveja voidaan sopeuttaa muuttuviin olosuhteisiin. Talous ja lainsäädäntö -teeman keskeisin teesi on EU:n nykyisen gm-lainsäädännön riittämättömyys ja muutoksentarve. Sosiaalinen ulottuvuus on vahvasti sidoksissa edellä mainittuun teemaan, koska muuntogeenisten elintarvikkeiden nähdään etenkin kehittyvissä maissa nostavan elintasoa muun muassa lisäämällä satotasoja, vähentäen maanviljelijöiden työkuormaa ja laskevan kuluttajahintoja. Teknologia-teemassa vertaillaan perinteisiä geenimuuntelun tekniikoita uusiin, täysin uudenlaisia mahdollisuuksia tarjoaviin teknologian saavutuksiin. Mielenkiintoista on, kuinka teemat kietoutuvat toisiinsa täysin erottamalla tavalla ylettäen lukuisille yhteiskunnan osa-alueille. Yhteistä näillä teemoilla on yllättäen varsin myönteinen suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin. Erilaisia jo saavutettuja tuloksia sekä kehitteillä olevia mahdollisuuksia kuvaillaan artikkeleissa monisanaisesti. Mahdollisia riskejä ja uhkakuvia esitellään vain muutamissa artikkeleissa paneutumatta niiden todennäköisyyteen, laajuuteen tai hallintakeinoihin. Johtopäätöksinä pohditaan etenkin artikkeleiden myönteisyyttä, kansalaisten kielteisyyttä sekä näiden vaikutusta toisiinsa. Lisäksi pohditaan paljon kritiikkiä herättäneen EU:n genomiediointilain seurauksia sekä tulevaisuutta.
first_indexed 2024-09-11T08:49:18Z
format Kandityö
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "Puupponen, Antti", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Kauppinen, Vera", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2019-05-23T12:40:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2019-05-23T12:40:45Z", "language": null, "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2019", "language": "", "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/64160", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "Tutkielmassa selvitet\u00e4\u00e4n, kuinka suomalaisissa sanomalehdiss\u00e4 uutisoidaan muuntogeenisist\u00e4 elintarvikkeista, mink\u00e4laisia riskej\u00e4 ja mahdollisuuksia niiden kerrotaan sis\u00e4lt\u00e4v\u00e4n. \nLains\u00e4\u00e4d\u00e4nn\u00f6n, tiedeyhteis\u00f6jen sek\u00e4 kuluttajien suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin on ollut Suomessa melko kielteist\u00e4. 2010-luvun aikana saavutetut geeniteknologian edistysaskeleet ovat kuitenkin muovanneet n\u00e4it\u00e4 mielipiteit\u00e4 my\u00f6nteisemmiksi. Nykyisin lains\u00e4\u00e4d\u00e4nn\u00f6n n\u00e4hd\u00e4\u00e4nkin etenkin tutkimusaineistossa tarvitsevan pikaista uudistusta uusien innovaatioiden k\u00e4ytt\u00f6\u00f6n saamiseksi.\nTutkielman aineistoksi on valittu 26 suomalaisissa sanomalehdiss\u00e4 julkaistua artikkelia vuosilta 2017-2019. Suurin osa artikkeleista on julkaistu Helsingin Sanomissa sek\u00e4 Maaseudun Tulevaisuudessa, mutta joukossa on my\u00f6s yksitt\u00e4isi\u00e4 artikkeleita pienempilevikkisist\u00e4 sanomalehdist\u00e4. Tutkimuskysymyksen kannalta oleelliset artikkelit on valittu Epress-palvelusta j\u00e4rjestelm\u00e4llisesti hakien erilaisilla hakusanoilla. Aineistoa on analysoitu laadullisen aineistol\u00e4ht\u00f6isen sis\u00e4ll\u00f6nanalyysin avulla. Menetelm\u00e4 perustuu artikkeleista l\u00f6ytyvien, toistuvien kategorioiden tunnistamiseen erojen ja yht\u00e4l\u00e4isyyksien avulla ilman ennalta m\u00e4\u00e4r\u00e4ttyj\u00e4 oletuksia. Tavoitteena on muodostaa ilmi\u00f6st\u00e4 kuvaus, joka on mahdollista liitt\u00e4\u00e4 laajempaan kontekstiin.\nAnalyysin tuloksena on luotu 4 teemaa, jotka ovat 1) Ymp\u00e4rist\u00f6, 2) Talous ja lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6, 3) Sosiaalinen ulottuvuus sek\u00e4 4) Teknologia. N\u00e4iden teemojen avulla artikkeleissa esiintyvi\u00e4 muuntogeenisiin elintarvikkeisiin liitettyj\u00e4 riskej\u00e4 ja mahdollisuuksia tutkitaan aihepiireitt\u00e4in. Ymp\u00e4rist\u00f6-teemassa vahvasti esille nousevat erilaiset ominaisuudet, joilla kasveja voidaan sopeuttaa muuttuviin olosuhteisiin. Talous ja lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6 -teeman keskeisin teesi on EU:n nykyisen gm-lains\u00e4\u00e4d\u00e4nn\u00f6n riitt\u00e4m\u00e4tt\u00f6myys ja muutoksentarve. Sosiaalinen ulottuvuus on vahvasti sidoksissa edell\u00e4 mainittuun teemaan, koska muuntogeenisten elintarvikkeiden n\u00e4hd\u00e4\u00e4n etenkin kehittyviss\u00e4 maissa nostavan elintasoa muun muassa lis\u00e4\u00e4m\u00e4ll\u00e4 satotasoja, v\u00e4hent\u00e4en maanviljelij\u00f6iden ty\u00f6kuormaa ja laskevan kuluttajahintoja. Teknologia-teemassa vertaillaan perinteisi\u00e4 geenimuuntelun tekniikoita uusiin, t\u00e4ysin uudenlaisia mahdollisuuksia tarjoaviin teknologian saavutuksiin. Mielenkiintoista on, kuinka teemat kietoutuvat toisiinsa t\u00e4ysin erottamalla tavalla ylett\u00e4en lukuisille yhteiskunnan osa-alueille.\nYhteist\u00e4 n\u00e4ill\u00e4 teemoilla on yll\u00e4tt\u00e4en varsin my\u00f6nteinen suhtautuminen muuntogeenisiin elintarvikkeisiin. Erilaisia jo saavutettuja tuloksia sek\u00e4 kehitteill\u00e4 olevia mahdollisuuksia kuvaillaan artikkeleissa monisanaisesti. Mahdollisia riskej\u00e4 ja uhkakuvia esitell\u00e4\u00e4n vain muutamissa artikkeleissa paneutumatta niiden todenn\u00e4k\u00f6isyyteen, laajuuteen tai hallintakeinoihin.\nJohtop\u00e4\u00e4t\u00f6ksin\u00e4 pohditaan etenkin artikkeleiden my\u00f6nteisyytt\u00e4, kansalaisten kielteisyytt\u00e4 sek\u00e4 n\u00e4iden vaikutusta toisiinsa. Lis\u00e4ksi pohditaan paljon kritiikki\u00e4 her\u00e4tt\u00e4neen EU:n genomiediointilain seurauksia sek\u00e4 tulevaisuutta.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by Paivi Vuorio (paelvuor@jyu.fi) on 2019-05-23T12:40:45Z\nNo. of bitstreams: 0", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2019-05-23T12:40:45Z (GMT). No. of bitstreams: 0\n Previous issue date: 2019", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "31", "language": "", "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "muuntogeenisyys", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sek\u00e4 sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin", "language": "", "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "bachelor thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201905232771", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Bachelor's thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Kandidaatinty\u00f6", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Humanities and Social Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Social Sciences and Philosophy", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Yhteiskuntapolitiikka", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Social Policy", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "yvv.contractresearch.funding", "value": "0", "language": "", "element": "contractresearch", "qualifier": "funding", "schema": "yvv"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_7a1f", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "bachelorThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "209", "language": "", "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "riskiyhteiskunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "media", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "lains\u00e4\u00e4d\u00e4nt\u00f6", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "muuntogeeniset elintarvikkeet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "elintarvikkeet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "riskit", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "sanomalehdet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "geenitekniikka", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_64160
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:16Z
main_date 2019-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2019
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/29e8c3ce-2f8c-4af6-8f90-964ac145cc9b\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201905232771.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2019
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Kauppinen, Vera Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin muuntogeenisyys Yhteiskuntapolitiikka Social Policy 209 riskiyhteiskunta media lainsäädäntö muuntogeeniset elintarvikkeet elintarvikkeet riskit sanomalehdet geenitekniikka
title Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
title_full Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
title_fullStr Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
title_full_unstemmed Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
title_short Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet
title_sort muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
title_sub median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
title_txtP Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
topic muuntogeenisyys Yhteiskuntapolitiikka Social Policy 209 riskiyhteiskunta media lainsäädäntö muuntogeeniset elintarvikkeet elintarvikkeet riskit sanomalehdet geenitekniikka
topic_facet 209 Social Policy Yhteiskuntapolitiikka elintarvikkeet geenitekniikka lainsäädäntö media muuntogeeniset elintarvikkeet muuntogeenisyys riskit riskiyhteiskunta sanomalehdet
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/64160 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201905232771
work_keys_str_mv AT kauppinenvera muuntogeenistenelintarvikkeidenyhteiskunnallisetriskitjamahdollisuudetmediansuhtau