Virtuaalitodellisuuden keinot luoda ja vangita arvoa - Mustonen, Teemu (2019)
Virtuaalitodellisuus on luonut uuden markkinan kuluttajasektorilla, ja virtuaalitodellisuuspelejä, -sovelluksia sekä -laitteita ostetaan enemmän kuin koskaan. Uusi teknologia ja virtuaalimaailmat kiehtovat kuluttajia, jotka voivat nykypäivänä ostaa itselleen kohtuuhintaiset virtuaalitodellisuuslaitteet, mutta yrityssektorilla virtuaalitodellisuuteen on suhtauduttu varauksella. Suomessa toimii kymmeniä pelialan toimijoita, jotka suunnittelevat ja kehittävät pelejä ja sovelluksia virtuaalitodellisuuden käyttöön, mutta virtuaalitodellisuus on vielä yleisellä tasolla vieras käsite, eikä sen mahdollisuuksia tunneta hyvin. Teknologioilla on kuitenkin aina ollut kyky kehittää myös yritysten liiketoimintaa, ja alan tutkimus osoittaa, että myös virtuaalitodellisuudella voi olla paljon arvoa yrityksen liiketoiminnassa. Virtuaalitodellisuuden arvoa luovia ja vangitsevia keinoja yrityksen liiketoiminnassa voidaan arvioida vertailemalla alan tutkimuksia liiketoimintamalleihin, joita on tietojärjestelmätieteen näkökulmasta tutkittu viimeisen 15 vuoden ajan. Tässä kandidaatin tutkielmassa tarkastellaan kirjallisuuskatsauksen keinoin, millä tavoin virtuaalitodellisuus voi luoda ja vangita arvoa yrityksen liiketoiminnassa. Tutkielman tavoitteena on vakiinnuttaa virtuaalitodellisuuden sekä liiketoimintamallien määritelmiä sekä käsitteitä, sekä koota yhteen tutkimuksia, jotka osoittavat, millä tavoin virtuaalitodellisuudesta voidaan hyötyä yrityksen liiketoiminnassa. Tutkielma osoittaa liiketoimintamallin vertailussa, että virtuaalitodellisuus voi luoda ja vangita arvoa useilla eri keinoilla, ja yritysten tulisi kiinnittää entistä enemmän huomioita virtuaalitodellisuuteen ja sen mahdollisuuksiin liiketoiminnan arvon luojana sekä vangitsijana.