”Silloin se liikunnanopetus on varmaan parhaimmillaan” : liikunnanopettajien kokemuksia ja näkemyksiä huumorista sekä huumorin käytöstä opetuksessa - Turu, Toni (2019)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella minkälaisia kokemuksia ja näkemyksiä liikunnanopettajilla on huumorista sekä huumorin käytöstä opetuksessa. Ensisijaisena tavoitteena oli selvittää sekä kuvailla huumorin roolia liikunnanopettajien päivittäisessä työssä sekä tilanteita, joissa huumoria ilmenee. Tutkimus oli luonteeltaan laadullinen ja se toteutettiin fenomenologiseen ajatteluun perustuvana haastattelututkimuksena. Tutkimusaineisto koostui 5 liikunnanopettajan puolistrukturoidusta teemahaastattelusta, jotka suoritettiin huhti-toukokuussa 2016 Keski-Suomessa sekä pääkaupunkiseudulla. Haastateltavista 2 oli naisia ja 3 miehiä. Haastateltavien keskimääräinen ikä oli 39 vuotta ja heillä oli työkokemusta liikunnanopettamisesta keskimäärin 10,5 vuotta. Litteroitua tutkimusaineistoa kertyi yhteensä 52 sivua, jotka analysoitiin aineistolähtöisesti. Tutkimustulosten perusteella liikunnanopettajien kokemukset ja näkemykset huumorista sekä huumorin käytöstä opetuksessa jakautuivat kolmeen teemaan, jotka olivat työyhteisö & kollegat, pedagogis-didaktinen huumori sekä vuorovaikutus oppilaiden kanssa. Huumorin koettiin olevan vahvasti yhteydessä oppilaitoksen yleiseen sekä yksittäisten oppituntien ilmapiiriin. Huumorin avulla pystyttiin myös vaikuttamaan oppitunnin ilmapiiriin. Huumorin käyttöön ja käytön määrään vaikuttivat paljon oppilaantuntemus sekä oppilas-opettajasuhteen luottamuksen taso. Liikunnanopettajat olivat myös tietoisia huumorin vaaroista ja esimerkiksi seksistinen, rasistinen, nöyryyttävä sekä provosoiva huumori koettiin sopimattomaksi koulukontekstiin. Tällaista huumorin käyttöä tulisi välttää opetustyössä. Tutkimus osoitti, että liikunnanopettajilla on erilaisia kokemuksia ja näkemyksiä huumorista sekä huumorin käytöstä opetuksessa. Huumori on liikunnanopettajille opetuksen työkalu ja he käyttävät sitä myös tietoisesti työssään. Hyväntahtoiselle huumorille on koulumaailmassa tilaa, mutta sen käyttö vaatii taitoa, vastuullisuutta sekä riskien tiedostamista.