Toivottomat, syytetyt ja vaiennetut : syrjäytymiselle ja koululle tuotetut merkitykset Ylilauta-keskustelufoorumilla - Vyyryläinen, Hillevi (2019)
Tässä tutkimuksessa tutkittiin syrjäytymiselle ja koululle tuotettuja merkityksiä Ylilauta.org -keskustelufoorumin keskusteluissa. Tavoitteena oli tuoda esille sellaisia merkityksenantoja, jotka ovat jääneet syrjäytymistä ja koulutusta koskevassa julkisessa keskustelussa vähälle huomiolle. Tutkimuksen aineisto kerättiin käyttämällä Google-hakukonetta hakusanoilla ylilauta, koulu, syrjäytyminen ja syrjäyty. Aineiston keskustelut olivat täysin anonyymeja. Aineiston viestit oli lähetetty vuosina 2013–2018. Tutkimusmenetelmänä käytettiin diskurssianalyysia. Aineistosta hahmottui kaksi diskurssia, jotka tuottivat merkityksiä syrjäytymiselle ja koululle. Nämä diskurssit nimettiin pakkodiskurssiksi ja valintadiskurssiksi. Pakkodiskurssissa syrjäytyminen rakentui tilaksi, johon yksilö oli joutunut vasten tahtoaan, ja joka näkyi vapaa-ajalla merkityksellisten ihmissuhteiden puutteena. Valintadiskurssi kuvasi syrjäytymistä yksilön omana valintana, joka tarkoitti vetäytymistä yhteiskunnan instituutioista, kuten koulusta ja työelämästä. Koulu rakentui pakkodiskurssissa julmaa kilpailuyhteiskuntaa edustavaksi laitokseksi, jossa vain vahvimmat pärjäävät. Valintadiskurssissa koulu tuotti yksilölle pettymyksen olemalla arvoiltaan rappeutunut ja yksilön autonomiaa heikentävä propagandakoneisto. Johtopäätöksinä voidaan sanoa, että anonyymeilla keskustelupalstoilla saatetaan tuoda esille sellaisia näkökulmia liittyen syrjäytymiseen ja yhteiskunnalliseen osallisuuteen, joille julkisessa keskustelussa ei ole ollut tilaa. Nämä näkökulmat sisältävät toivottomuutta liittyen tulevaisuuteen sekä kritiikkiä neoliberalismia ja feminismiä kohtaan. Huolestuttavia ovat myös aineistossa tuotetut merkitykset liittyen sananvapauden kaventumiseen.