Yhteenveto: | Tässä Pro Gradu työssä selvitetään raakakahvin hintaan vaikuttavia tekijöitä Cup of Excellence huutokaupoissa vuosina 2004-2017. Tutkimuksessa pyritään selvittämään minkälaiset huutokaupat keräävät muita suuremman vaihdon, sekä minkälaiset kahvierät saavat tavallista korkeampia hintoja. Aiempaan tutkimukseen perustuen työ on hedonistisen viitekehyksen sisällä. Kahdella eri regressiomallilla tutkitaan ensiksi huutokaupan kokonaisvaihtoon vaikuttavia tekijöitä, jonka jälkeen loin neljä mallia eräkohtaisiin hintoihin vaikuttavien tekijöiden selvittämiseksi. Huutokauppojen kokonaisvaihtoon vaikutti erityisesti sekä huutokauppamaa, että erien määrä. Huutokauppavuoden vaikutus oli enintään kohtuullinen. Yksittäisten erien hintaan vaikutti erityisesti sen saamat laatupisteet, sijoitus huutokaupassa, erän koko, sekä huutokaupan kokonaisvaihto. Pakkauskoolla ei havaittu tilastollisesti merkittävää vaikutusta. Sekä kasvatuskorkeuden, että huutokauppavuoden vaikutus jää pienemmäksi.
|