Elements of gambling in video game microtransactions : loot boxes - Latvala, Tatu (2019)
Yllätyslaatikot ovat yksi uusimmista video pelien sisältämistä mikromaksukohteista. Viime aikoina on käyty paljon keskustelua yllätyslaatikoiden yhtäläisyyksistä uhkapelaamiseen. Aihe on nostanut monia huolenaiheita liittyen esimerkiksi lasten ja muiden riskialttiiden ryhmittymien altistuksesta uhkapelaamiselle. Tämä tutkielma pyrkii ottamaan kantaa tähän väittelyyn tutkimalla, onko eri pelien yllätyslaatikoiden ja uhkapelaamisen välillä yhtäläisyyksiä. Tutkimus on toteutettu sekä kirjallisuuskatsauksena, että empiirisenä tutkimuksena. Kirjallisuuskatsaus pyrkii selvittämään, millaisia yhtäläisyyksiä yllätyslaatikoiden ja uhkapelaamisen välillä on jo löydetty. Tämän lisäksi, empiirisen tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, mikä motivoi kuluttajia käyttämään rahaa uhkapelaamiseen, mikromaksuihin sekä yllätyslaatikkoihin, ja miten nämä motivaatiot kohtaavat keskenään. Tulokset osoittavat, että tietynlaisten yllätyslaatikoiden ja uhkapelaamisen välillä voidaan nähdä yhteys. Tämä yhteys edellyttää, että yllätyslaatikoita voidaan hankkia oikealla rahalla, sattuma määittää saadut palkinnot sekä palkinnot pitää pystyä muuntamaan takaisin rahaksi. Lisäksi, empiiriset tulokset osoittavat, että motivaatiot rahankäytölle ovat samankaltaisia uhkapelaamisen ja yllätyslaatikoiden välillä, mutta samalla mikromaksujen ja yllätyslaatikoiden välillä. Motivaatiot uhkapelaamiseen ja mikromaksuihin kuitenkin poikkeavat toisistaan huomattavasti. Tulosten perusteella voidaan todeta, että yllätyslaatikot asettuvat johonkin uhkapelaamisen ja perinteisten mikromaksujen välimaastoon, sillä ne ovat itsessään mikromaksuja, mutta niissä on paljon yhtäläisyyksiä uhkapelaamiseen. Tästä syystä ne voivat olla jossain määrin sääntelyn tarpeessa. Yksiselitteisesti yllätyslaatikoita ei voida kuitenkaan rinnastaa uhkapelaamiseen.