Adolescent alcohol consumption and labor market outcomes - Tikkanen, Laura (2019)
Tämä tutkimus käsittelee suomalaisten nuorten aikuisten alkoholin kulutuksen vaikutuksia heidän työmarkkinatulemiinsa. Tarkoituksena on selvittää, onko kulutuksella negatiivisia vaikutuksia nuorten aikuisten tuloihin ja työllisyyteen. Aiemmista tutkimuksista on ilmennyt, että alkoholin riskikäyttö on yhteydessä sekä negatiivisiin työmarkkinatulemiin että heikentyneeseen terveydentilaan. Toisaalta alkoholin maltillisella käytöllä on kuitenkin havaittu olevan myös positiivisia vaikutuksia, sillä esimerkiksi maltillisten käyttäjien tulojen on todettu useassa tutkimuksessa olevan vertailuryhmiä korkeammat. Tutkimuksen aineistona käytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostamaa Terveys 2000 -tutkimusta, josta tähän tutkimukseen valittiin 18-29-vuotiaat henkilöt. Lopullinen otos koostuu 1171 henkilöstä, jotka jaettiin neljään kategoriaan alkoholin kulutuksen mukaan; runsaisiin käyttäjiin, maltillisiin käyttäjiin, entisiin käyttäjiin sekä absolutisteihin. Muodostettujen kategorioiden välisiä eroja vertailtiin pienimmän neliösumman menetelmällä (PNS). Tulosten mukaan absolutistit saavat vähemmän tuloja kuin maltilliset alkoholin käyttäjät. Absolutisteilla ja alkoholin entisillä käyttäjillä on myös selkeästi heikompi todennäköisyys olla töissä kuin maltillisilla käyttäjillä. Koska aineisto kuitenkin kattaa vain yhden vuoden havainnot, tuloksia ei voida soveltaa pitkän aikavälin tarkasteluun. Lisäksi, kohderyhmän henkilöiden nuoren iän vuoksi on myös vaikeaa ennustaa alkoholin todellisia vaikutuksia heidän tuloihinsa ja työllisyyteensä myöhemmin elämässä. Tämän vuoksi pitkän aikavälin aineistolla saatuja tuloksia voitaisiin rikastaa.