Exploring the elements of successful business process modeling : a case study - Suni, Ella (2019)
Tämä raportti on Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian laitoksen pro gradu -tutkielma. Tutkielmassa käsiteltiin liiketoimintaprosessien mallintamisen hyötyjä sekä vaatimuksia niiden toteutumiselle. Tutkielmalla oli kolme päätavoitetta: 1. Laajentaa kirjallisuuskatsauksen avulla ymmärrystä liiketoimintaprosessien mallintamisen tarjoamista hyödyistä. 2. Case organisaatiossa toteutettujen haastattelujen avulla tutkia hyötyjen toteutumisesta sekä kohdattuja haasteita organisaatioissa. 3. Kirjallisuuskatsauksen ja haastattelujen perusteella selvittää, onko liiketoimintaprosessien mallintamisen hyötyjen ymmärrys nykyisellään riittävää. Tutkielmassa luotiin ensin kirjallisuuskatsauksen pohjalta kategorisointi mallinnukseen aikaisemmin liitetyistä hyödyistä. Kategorisointi tarjoaa tietoa siitä, miksi mallintamista tehdään ja tutkitaan kasvavissa määrin. Kirjallisuuskatsauksen avulla käsiteltiin myös mallinnuksen haasteita sekä vaatimuksia onnistuneelle mallinnukselle. Tapaustutkimuksena toteutettujen haastattelujen avulla perehdyttiin entisestään mallinnuksen hyötyihin, vaatimuksiin ja haasteisiin. Tulosten perusteella esitettiin, että haastateltavien aiemmat kokemukset sekä rooli työyhteisössä vaikuttavat käsityksiin mallinnuksesta. Positiiviset kokemukset ja tiiviimpi työskentely mallinnuksen parissa näytti helpottavan siihen liittyvien hyötyjen tunnistamista. Tutkielman tulokset osoittivat myös, että prosessimallien jalkauttaminen sekä mallinnuksen jälkeinen aika jäävät aiheen tutkimuksessa usein vaille huomioita. Tämä tukee aikaisempia käsityksiä prosessimallien oletetusta hyödyllisyydestä todisteiden vähäisyydestä huolimatta. Lopputulemana tutkielmassa osoitettiin, että liiketoimintaprosessien mallinnuksen hyötyjen toteutumisen paremmalle ymmärrykselle on yhä tarvetta.