”Kaiken tähän mennessä sanomani saat minulta lahjaksi” : henkilöhahmojen vuorovaikutus ja roolit Alicen seikkailut ihmemaassa -teoksessa - Leppälä, Lotta (2019)
Tämä tutkimus käsittelee henkilöhahmojen keskeisiä keskustelun piirteitä ja rooleja Lewis Carrollin nonsenseklassikossa Alicen seikkailut ihmemaassa (suom. Alice Martin). Henkilöhahmojen välistä vuorovaikutusta ja kullekin hahmolle ominaisia keskustelun toimintoja tarkastellaan keskustelunanalyysin keinoin. Henkilöhahmojen rooleihin tarinassa pureudutaan hyödyntämällä keskustelunanalyysin tuloksia sekä suhteuttamalla heidän toimintaansa Vladimir Proppin (1968 [1928]) ja A. J. Greimasin (1979 [1966]) aktanttimalleihin. Olennaista on, millaisina hahmot näyttäytyvät suhteessa päähenkilö Aliceen, jonka näkökulmasta tapahtumia katsotaan. Tutkimus tasapainoilee kielitieteen ja kirjallisuustieteen rajamailla ja asettuu osaksi literary linguistics -tutkimusperinnettä.