Ekspatriaattien paluusopeutuminen Suomeen ja kotiorganisaatioon ulkomaankomennuksen jälkeen : sopeutumisen vaikeudet - Järvikangas, Juho-Tuomas (2019)
Tutkimuksessa tutkitaan ekspatriaatin sopeutumista komennuksen aikaiseen maahan ja organisaation, keskittyen varsinaiseen repatriaatioon ja paluuseen kotiorganisaatioon, sekä sen tuomiin ilmentymisiin. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on Adlerin (1992) Basic Framework of Repatriation Adjustment. Tutkimus on laadullinen ja sen aineisto on kerätty haastattelemalla kuutta työntekijää kolmesta eri yrityksestä. Nämä henkilöt olivat olleet komennuksella Euroopassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa sekä Pohjois-Amerikassa. Haastattelut toteutettiin puolistrukturoituna teemahaastatteluina. Haastatteluaineiston käsittelyyn käytettiin sisällönanalyysiä ja teemoittelua.