Vaahteramäen Eemelin jäljillä : eemelimäisyys Timo Parvelan teoksissa Ella ja Äf Yksi sekä Ella ja kadonnut karttakeppi - Honkola, Hilja (2019)
Astrid Lindgrenin Vaahteramäen Eemeli on henkilöhahmo, joka on energisen idearikkaalla persoonallaan huvittanut lukijoita jo monien vuosien ajan. Hänestä juontamani käsite eemelimäisyys kuvastaa Eemelin kaltaista lasta, joka erottuu muiden joukosta näkyvällä persoonallaan ja on sen vuoksi antanut lukijoille automatisoituneen käsityksen siitä, millainen on eemelimäinen lapsi. Kandidaatintutkielmani ''Vaahteramäen Eemelin jäljillä. Eemelimäisyys Timo Parvelan teoksissa Ella ja Äf Yksi sekä Ella ja kadonnut karttakeppi '' osoittaa, miten suuresti Eemeli vaikuttaa myös muiden teosten henkilöhahmoihin, lasten ympärillä pyöriviin ihmisiin ja koulukulttuuriin ylipäätään. Lisäksi tutkimus ilmentää sitä, millä tavoin ja miten Eemelimäisyys Parvelan kyseisissä teoksissa näyttäytyy. Havaintojeni vertailevana lähteenä käytän Ulla Rantasen ja Sari Uimosen (2005) etnografisia luokkahuonekuvauksia heidän pro gradu -tutkielmastaan ‘’Ole hiljaa ja osallistu! : pienoisetnografia kuudennen luokan oppilaiden luokkahuonekäyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä’’. Tutkimuksen hypoteesina on ajatus siitä, että eemelimäisyys näyttäytyy tarkastelemissani Ella-kirjoissa yhden yhtenäisen joukon keskellä, jossa jokainen toimii eemelimäisesti omalla tavallaan, sukupuolesta riippumatta.